Украйна забрани употребата на Telegram от държавни служители


Дата: 20/09, 17:19

Пиксабей

Украйна забрани на държавни служители, военнослужещи и други служители от отбранителната и критичната инфраструктура да инсталират популярното приложение за съобщения Teлеграм на дадените им от държавата устройства, описвайки този ход като необходим за националната сигурност по време на войната с Русия, предаде Асошиейтед прес, пише БТА.

Националният координационен център за киберсигурност на Украйна съобщи, че е издал забраната за служебните устройства на държавните служители, военнослужещите, работещите в сферата на сигурността и отбраната, както и на служителите от критичната инфраструктура. Това беше огласено днес от Съвета за сигурност и отбрана на Украйна в изявление във Фейсбук.

По време на среща вчера Службата за сигурност на Украйна и Генералният щаб на въоръжените сили на страната заявиха, че Teлеграм се използва активно от Русия за кибератаки, фишинг, разпространение на зловреден софтуер, установяване на местоположението на потребителите и калибриране на ракетни удари. 

Изключение от забраната ще бъде допуснато за хора, които използват приложението при изпълнение на служебните си задължения. Украинците са свободни да използват приложението в личните си устройства. 

Приложението се използва широко в Украйна не само за изпращане на текстови съобщения, но и за четене на новини, включително актуализации за руски въздушни нападения. То е и основният начин, по който украинските официални лица, включително президентът Володимир Зеленски, контактуват с обществеността и предават информация за хода на войната. Зеленски вероятно ще продължи да използва Teлеграм в публичните си комуникации, тъй като това е в качеството му на длъжностно лице.

Ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов заяви, че руските разузнавателни служби имат достъп до личните съобщения на потребителите на приложението, включително изтритите съобщения, както и до личните им данни.

"Винаги съм се застъпвал и продължавам да се застъпвам за свободата на словото, но въпросът за Teлеграм не е въпрос на свобода на словото, а въпрос на национална сигурност“, каза Буданов.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Започва рехабилитация на улица, от която зависи началото на ремонта на пътя "Аспарухово" – "Галата" във Варна
Дата: 20/09, 20:12

Финансовият министър с важни новини към родните земеделци
Дата: 20/09, 20:04

Тошко Йорданов: Вярвам в машинния вот, но не и в тези машини, които използваме
Дата: 20/09, 19:521 Коментар

Високо отличие за варненския възпитаник на манастира Шаолин
Дата: 20/09, 19:51

Израелски удар в Бейрут уби командир на "Хизбула"
Дата: 20/09, 19:49

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия