"Хлябът на бедните" изчезва до броени дни, биха тъпана хлебарите в България


Дата: 24/06, 15:37

Пиксабей

Евтиният хляб, който купуват предимно по-бедните слоеве на населението ще изчезне от магазините до броени дни, ако бъде прието предложението за 15% таван на търговската надценка.

За това предупреди Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, предаде Актуално.

Промяната в закона, с която се слага таван на търговската надценка за трите вида масов хляб – бял, типов и „добруджа“, трябва да влезе в сила от 1 юли и да важи до края на 2024 г. 

„Това ще доведе до катастрофални последици по цялата верига – от производител, през дистрибутир, до търговец. На 1 юли в голяма част от търговските обекти ще изчезне хлябът, който купуват бедните хора, защото намесата в пазарните отношения, освен до изкривяване на конкуренцията, води и до изчезване на определена група храни, каквато в случая е хлябът. 

Ако търговците и дистрибуторите бъдат принудени да работят на загуба, те ще прекратят или ще лимитират доставките и продажбите на тези три вида хляб - бял, типов и „добруджа“. Съответно производителите ще намалят или дори ще спрат производството на тези хлябове в резултат на намалените поръчки. 

Оттук нататък ще последват съкращения на работници и масови фалити - както при хлебопроизводителите, така и при дистрибуторите. В малките магазини ще изчезне основната стока, какъвто е хлябът. Малките търговци отказват и ще продължат да отказват  продажбите на хляб, от който не печелят. Това ще последва, ако не се вземе своевременно решение и не бъде отменен таванът от 15% на търговската надценка на трите вида хляб – бял, „добруджа“ и типов“, предупреди Мариана Кукушева. 
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Не в евро, в срок обръщат левовете под дюшека в жилища
Дата: 28/06, 13:37

Проф. Витанов: Големите ще предпочитат да отидат на избори
Дата: 28/06, 13:24

Изпуши една пура и си отиде легендарен кънтри певец
Дата: 28/06, 13:21

"Библейски потоп": "само Стара планина остана над водата" пред Аквариума във Варна
Дата: 28/06, 13:14

Завариха страховита гледка на бившия плаж на ЦК на БКП във Варна
Дата: 28/06, 13:03

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия