До броени дни необратима промяна в Билла, Лидл и Кауфланд с ваучерите за храна


Дата: 28/06, 14:41

Пиксабей

От понеделник 1 юли т. г., хартиените ваучери за храна, които работодателите дават, стават изцяло електронни, хартиени повече няма да се предоставят. А получените вече хартиени ще се ползват до изтичане на валидността им.

Някои оператори осигуряват удобството натрупаната сума да се проверява на банкомат

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е валидна за 5 години, а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер, с каква валидност и винаги се ползват първо постъпилите суми.

Това обясни в интервю пред БНР Стоилка Арсова, директор на Националнакартова и платежна схема в Борика.

И допълни, че съгласно Закона и наредбата те се ползват само за храна. 

"Но в Закона за бюджета са включени комунални услуги, туризъм и култура да се плащат с с електронната карта за ваучери. И ще видим дали някой от операторите предлагат тази услуга", съобщи Арсова.

И допълни:

"Плащането на битови сметки може, стига операторът да е сключил договор със самото дружество и всеки оператор ще си го публикува на сайта. Може и почивка да се плати, стига да имате достатъчно пари."

Днес има дискусия и „това ще бъде една от темите и някои от операторите смятат, че трябва да се направят нови услуги, за да може клиентът да разграничава плащането“

От понеделник 1 юли т. г., хартиените ваучери за храна, които работодателите дават, стават изцяло електронни, хартиени повече няма да се предоставят. А получените вече хартиени ще се ползват до изтичане на валидността им.

Подробностите разясни пред БНР Стоилка Арсова, която коментира и социологическо проучване за електронните ваучери.

"Днес, дни преди старта на изцяло преминаването към електронните ваучери, което за България беше доста амбициозна цел, мога да кажа, че беше постигната. Точно преди година стартираха разговорите, законодателят прие закона, а МФ направиха съответната наредба", коментира Стоилка Арсова от Борика.

ОТ 12 оператора 8 са избрали продукта на „Борика“.

"Регулираха наредбата и имаше малко време да се създаде продукт. Доста бързо се случи и ние като продукт бикарти и ваучери изцяло български от 12 оператора 8 избраха нас."

"28,5% от работещите ползват ваучери, малко над 800 000 ползват и 2/3 от настоящите потребители са преминали към електронни. Миграцията към електронните носители се случва бързо, предимно с най-висок дял е частният сектор. Остават държавни и обществени предприятия, при които се случва по-бавно, защото е въпрос на обществени търгове и решение", коментира Арсова.

Тя обясни, че като цяло добре се приема новият продукт с електронната карта, но все още се появяват проблеми – на потребителите им е трудно да се ориентират.

„Направихме продукта да се възприема от търговците и те започнаха да търсят. На апликациите, които се предлагат на клиентите, трябва да са посочени търговските обекти“, каза представителят на „Борика“.

И обясни, че валидността на ваучерите е за година: 

"Ако е издаден на 25 юли т. г., е валиден до 25 юли 2025 г. Плащането става както с банкова карта – на точна сума. Иначе някои оператори осигуряват удобството натрупаната сума да се проверява на банкомат. Такси за потребителите – служителя, няма. Работодателят декларира пред НАП ваучерите.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Испания 1:1 Грузия
Дата: 30/06, 22:48

Крайната десница води убедително на парламентарните избори във Франция
Дата: 30/06, 22:38

Грузия поведе на Испания след автогол
Дата: 30/06, 22:21

"Емил Кюлев" остава в ареста
Дата: 30/06, 22:13

Петима загинали и много ранени при газова експлозия в Измир
Дата: 30/06, 21:57

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия