Експерт: Насаждения отпреди 40-60 години се превръщат в барутни погреби


Дата: 16/07, 01:03

снимка: Булфото

Апелирам България да задейства адекватно системите на Европейския съюз за горските пожари и Механизма за гражданска защита, защото в момента виждаме невъзможност българските пожарникари, горски служители и доброволци да се справят. Това каза Георги Стефанов, експерт "Климат и енергетика“, в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Ситуацията с пожарите според него е много тревожна. "Гори не само България, а целият регион. От Испания до Украйна и Близкия изток има повсеместни пожари. В тези точки наблюдаваме най-високите горещи вълни и температурни рекорди“, посочи експертът. В България в момента бушуват над 200 пожара. Пожарът в Сакар вече е обхванал площ над 100 000 дка. Апелът ми е към всеки един гражданин, дете, възрастен: Да не подценяваме риска от твърде дълго продължилите високи температури, да сме особено внимателни, защото при това постоянно високотемпературно облъчване различни обекти стават леснозапалими. Буквално от едно шише може да пламне искра“, предупреди Стефанов.

В момента горят основно изкуствени борови насаждения – бял и черен бор. Тези насаждения са садени преди 40-60 години в ниски географски ширини, за да стабилизират почвите и да спрат свлачищни процеси. В момента те се превръщат в едни барутни погреби. Иглолистните насаждения са богати със смоли и те са като заредени с енергиен заряд“, обясни експертът.

Съвсем различна е ситуацията с дъбовите гори в Сакар и Странджа. "Те са се адаптирали към пожарите и стига той да е приземен и да не е твърде силен, тези дървета се възстановяват“, каза Георги Стефанов.

Българската държава има нужда от много и по-нови средства за по-бързо и адекватно мониториране и гасене на пожарите. "За да може един пожар бързо да бъде овладян, там трябва да се работи превантивно и когато той се случи, много бързо и реактивно да бъде погасен. Не бъде ли погасен бързо, той се разраства твърде неконтролируемо и стига такива мащаби като пожара в Сакар, който в момента надхвърля 100 000 кв. км“, обясни Георги Стефанов.

За овладяването на бушуващите в страната пожари е необходима авиационна техника и подкрепа от специализирани служители, които знаят как да работят в критична ситуация, подчерта експертът. Механизмът за гражданска защита на Европейския съюз може да помогне в борбата с пожарите. "Но тук парадоксът е, че България, която участва активно, подпомагайки наводненията и пожарите в съседните Турция, Гърция и Италия, досега никога не го е задействала. Само в последните 72 часа изгоряха десетки къщи в България“, подчерта той.

По думите му изгорелите площи и интензивността на пожарите се увеличава с всяка изминала година. "За миналата година в България е имало 148 пожара и над 160 000 дка изгорели площи. В момента имаме над 200 пожара и само един от тях е 2/3 от миналогодишната площ. Данните за тази година вероятно ще бъдат може би двукратно или трикратно увеличени“, прогнозира експертът.

Глобалната температура се е повишила с 1,5 градуса за година. В България през юни са отчетени от 3 до 5 градуса по-високи наднормени температури, посочи Георги Стефанов. "Вероятно и юли ще видим такива много високи стойности. Цялото българско общество трябва да говори много активно за адаптация, защото не става въпрос само за дърветата. Става въпрос за инфраструктурата, за градската среда, за хората, за хронично болните, за тока, за енергийните източници. Всичко е свързано и когато говорим за адаптация към изменението на климата и високите температури, трябва да сме напълно наясно – адаптацията изправя пред крайни възможности всяко живо същество да оцелее“, обясни той.

Мерките, които държавата трябва да вземе, трябва да бъдат национални, но и на регионално ниво, с достатъчно бюджет и финансиране. "Трябва да се въведе задължителен застрахователен ресурс, така че когато се случи бедствието, да има достатъчно средства за покриване на разходите, защото държавата няма бюджет нито за пожарите, нито за наводненията. Трябва ли да изгорят десетки хора, за да се самосезираме и да осъзнаем, че изменението на климата е проблем, който касае цялото общество, цялата планета, всички политически сили? Всички са еднакво уязвими и беззащитни, когато една природна стихия се случи“, подчерта експертът.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Заради капки за нос станал тежкия инцидент с наръган аптекар София
Дата: 22/08, 00:32

Пет тела вече са открити в потънала край бреговете на Сицилия луксозна яхта
Дата: 22/08, 00:17

22 август - 104 години от рождението на Рей Бредбъри
Дата: 22/08, 00:07

Тенденции за златните обеци през 2024
Дата: 22/08, 00:00

Защо да изберете квартал Кръстова вада при покупка на жилище?
Дата: 22/08, 00:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия