Под 2,50 лева за литър бензин и дизел падат цените на ОМВ, Шел и Лукойл скоро


Дата: 20/08, 20:52

Пиксабей

„Цените на масовите бензини и дизел скоро ще паднат под 2,50 лева за литър, а газта ще се движи в диапазона между 1,10 и 1,15 лева“, заяви Димитър Хаджидимитров в ефира на предаването „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.

Липсата на ескалация в Близкия изток държи цените стабилни

Един от основните фактори, който би могъл да обърне тенденцията на понижаване на цените на горивата, е евентуална ескалация на конфликта в Близкия изток. Въпреки нестабилната политическа обстановка в региона, Хаджидимитров не очаква значително покачване на цените на горивата в близко бъдеще. „Желанието на производителите е да поддържат цена от 100 долара за барел, което за тях е оптималната печалба. Ако не се случи нищо лошо на международната сцена, цените ще продължат да спадат и може да достигнат до намаление с още 10 стотинки на литър“, коментира той.

България с най-ниски цени на горивата в региона

България се отличава с най-ниските цени на горивата на Балканския полуостров, което се дължи на по-ниските акцизи и данъци в сравнение с другите държави в региона. Това прави горивата в страната по-достъпни за потребителите, въпреки че на пазара се наблюдава ожесточена конкуренция, особено сред по-малките бензиностанции.

„Конкуренцията е ожесточена. По-малките бензиностанции имат по-малки инвестиции и разходи, което им позволява да поддържат надценка от 15 стотинки, което е нормално за издръжка“, отбелязва Хаджидимитров.

По отношение на инфраструктурата, България е на второ място след Гърция по брой на бензиностанциите на глава от населението на Балканите. Това също допринася за поддържането на конкурентни цени, тъй като повече точки за продажба водят до по-голяма конкуренция и съответно по-ниски цени за потребителите.

Очаквания за есента: Потреблението ще се увеличи

Въпреки че в момента търговците на горива отбелязват по-ниски продажби поради летните отпуски, Хаджидимитров прогнозира, че с настъпването на есента потреблението ще се увеличи. Според него, през септември се очаква ръст в потреблението с около 10-15%, което може да окаже известно въздействие върху цените.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



В Ставропол въстанаха срещу хонорар от 15 милиона рубли за Шаман, искат да върне парите на данъкоплатците
Дата: 12/09, 12:00

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 12/09, 12:00

Джон Бон Джоуви спаси жена, опитала да скочи от мост
Дата: 12/09, 11:56

Огън жена изуми зрителите на „Преди обед“
Дата: 12/09, 11:53

След потопа във Варна странен обект се появи в морето пред Шокаровия канал
Дата: 12/09, 11:47

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия