Проф. Миглена Темелкова: Търсят се кадри, които знаят езци


Дата: 30/09, 23:59

Кадър България он ер

Връзката между образованието и бизнеса е важна за професиите на бъдещето. Инженерите са едни от на-търсените кадри на пазара на труда у нас.

"Тенденциите ги очертават потребностите на пазара. Всички ние, без значение дали сме инженери или мениджъри, трябва да бъдем интердисциплинарно подготвени. Чистите специалисти вече нямат онази принадена стойност, която имат интердисциплинарните специалисти, което важи и за инженерните специалисти - знания, умения и компетенция от не една научна област", заяви ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи и председател на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова по време на дискусията "Бъдещето: Работодатели и кариера" - мултиплатформен проект на телевизия Bulgaria ON AIR.

Тя даде пример как един инженер, който е тесен специалист, не би могъл да задвижи изкуствена става, ако не познава анатомията на човешкото ясно, ако не е наясно каква материя би приело човешкото тяло като част от себе си. 

"Това е пример как трябва да се интегрират знания и умения от различни области - в този случай инженерството и медицината се срещат. Единият вариант е да се споделят ресурси с друго висше училище - такъв пример имаме заедно с Медицинските университети в Плевен и Пловдив - създаваме инженери на бъдещето чрез специалностите "телемедицина" и "софтуерно проектиране в медицината". Друг пример е съвместната ни работа с Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" - обучаваме инженери, които ще управляват въздушния трафик", сподели проф. Миглена Темелкова.

По думите ѝ колкото повече университети се включат, толкова по-подготвен ще бъде инженерът. Във Висшето училище по телекомуникации и пощи са направени и  интердисциплинарни продукти между отделни факултети като "дигитално предприемачество" и "изкуствен интелект".

"Бизнесът търси много упорито кадри, които са интердисциплинарно подготвени. Има голяма ниша, но българското висше образование още не е произвело първите кадри. Нашите, които са първи випуск инженери на бъдещето, сега са трети курс и ще се реализират след година", уточни ректорът.

Проф. Темелкова цитира статистика, която показва, че българските студенти остават и работят в България срещу високи доходи.

"Търсят се кадри, които знаят езици. Големите телекомуникационни оператори търсят хора с английски, немски, конкурентни кадри. Нашите възпитаници се адаптират много по-добре на глобалния трудов пазар, защото нашата образователна система привнася качества, които помагат за гъвкавост и адаптивност, които европейската и американската не успяват", каза още проф. Темелкова.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хакатон EIT Food Challenge Lab 2024 България 25-26 октомври 2024 г.
Дата: 01/10, 02:10

Георги Иванов обяви промени в БФC
Дата: 01/10, 01:57

1 октомври 1888 г. Основан е Софийският университет „Св. Климент Охридски”
Дата: 01/10, 01:48

Операция „Евакуация“: България работи с НАТО и САЩ по извеждането на сънародниците ни от Ливан
Дата: 01/10, 01:37

Грози ни опасност. Не си играйте със здравето
Дата: 01/10, 01:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия