Варненският кмет: "За съжаление не мога да приютя всички бедстващи животни"


Дата: 21/08, 22:20

снимки: Благомир Коцев, фейсбук

 

Кметът на Варна с късен пост във фейсбук. Той говори за изоставенитеживотни в града от своя личен опит. Ето какво обяви Благомир Коцев:

У дома живеят две кучета и една котка - Мечо, Фенека и котката Дарина. Изглеждат породисти и вероятно са, но те са дошли в дома ми така, както бих искал да идват в домовете на хората повечето животни – от улицата. И трите намерени от мен болни и в бедстващо състояние през годините. Изхвърлени от нечий дом. Днес са напълно излекувани, здрави и красиви домашни любимци, които даряват семейството ми с усмивки, разходки и настроение. За съжаление не мога да приютя всички бедстващи животни. Това, което правя като кмет обаче, е да насърчавам варненци да осиновяват животни от приюта и да се грижа за спазване на програмата за овладяване на уличните популации.

В неделя посетих приюта в Каменар, в който новото ръководство полага особени грижи към животните и подобряването на условията там. Др Стоименов и Христина Мирчева работят с огромна любов и отношение, което вече си личи и по резултатите.

В приюта е чисто както никога преди, животните се разхождат редовно, доброволците са добре дошли, а вече има и фургон, готов за оборудване за лечение и кастрации. Намерили сме средства за апаратура и след няколко седмици ще заработи като малка лечебница на територията на приюта. В момента търсим поне още един ветеринар, който да се присъдени към екипа. Подготвяме и халетата за зимата - полагаме осветление, оправяме тока, водата, затваряме с поликарбон страниците. Така ще е докато не построим нов приют по модерни изисквания.

За съжаление през последните години системно не са се извършвали достатъчно кастрации и това е довело до бум в броя на бездомни животни. През 2016 г. фондация 4 лапи преброява 630 бездомни кучета и 2.008 котки. Дава препоръки да се увеличат кастрациите на кучета и да започнат такива на котки. Но нищо не е направено. Днес числата са стряскащи - над 5.000 кучета и 20.000 котки. От 5 месеца насам, откакто новия екип пое управлението на приюта, са излекувани десетки кучета, а кастрациите са 260 - толкова колкото за 2021, 2022 и 2023 взети заедно.

Други препоръки от 4 лапи от 2016 г. са свързани с идентификацията (чипиране и паспортизация) на животните. Не са спазени и те - регистрация и проверки на частни имоти и вили. Регистърът за домашни любимци не функционира, а контролът над собсвениците е почти нулев. Всичко това се променя.

Колкото и непопулярни да са някои мерки, те са необходими за овладяване на популацията от улични животни. А тази популация се поддържа и увеличава от изхвърлени домашни любимци. Затова и мерките, които ще вземем са именно към затягане на контрола над стопаните на домашни животни - съвместни проверки с районните кметства, ОДБХ и Отдел контрол и регистрации за нерегистрирани животни, паспортизация и чипиране. Така всеки, който изхвърли кучето си ще може да бъде намерен и санкциониран.

Следващата седмица предстоят срещи с неправителствения сектор, с който да обсъдим проблемите и решенията за справяме с популациите от бездомни кучета и котки и създаване на възможности за допълнително стимулиране на осиновяването на бездомни животни.

Всяко животно трябва да намери своя стопанин, а хората и семействата, които приемат бездомни животни, да бъдат административно, финансово и морално поощрявани. Така обществото ще има по-малко разходи за кучкарници, общински екипи, медицинска помощ след инциденти с улични животни, заразяване с паразити и т.н.

 

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



2-годишни близначета загинаха от жега, роднина ги забравил в колата си
Дата: 12/09, 17:01

33-годишна жена получи епилептичен пристъп и помете 4 коли във Варна
Дата: 12/09, 16:59

ЕК отговори за проектозакона за чуждестранните агенти на "Възраждане"
Дата: 12/09, 16:56

Смайваща находка на острова в Созопол
Дата: 12/09, 16:441 Коментар

Окръжният съд във Варна остави в ареста 25-годишен студент, обвинен в разпространение на дрога
Дата: 12/09, 16:411 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия