От четвъртък разхлаждане, дъжд и градушки


Дата: 15/07, 22:42

снимка: Булфото

Горещата вълна, която обхвана България, ще продължи и през следващите 48 часа, като се очаква температурите дори още малко да се повишат, предупреди синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Красимир Стоев в интервю пред Българското национално радио (БНР).

Оранжев и червен код за високи температури

Според прогнозите на синоптика, утре ще бъде петият пореден ден от горещата вълна, която обхваща цялата страна. Въведен е оранжев код заради високи температури, като особено внимание се обръща на отделни райони по река Дунав и долното течение на река Струма. Очаква се температурите утре да достигнат около 42 градуса.

"Издали сме предупреждение за червен код за Благоевград, Плевен, Велико Търново и Русе. В сряда ще бъде отново много горещо, с температури от порядъка на 37 – 42 градуса, като в повечето райони ще бъдат над 40 градуса и за повечето области ще бъде обявен червен код. В Сандански прогнозираме 42 градуса," сподели Красимир Стоев.

Захлаждане и гръмотевични бури

Захлаждане се очаква в четвъртък и петък, когато ще настъпят гръмотевични бури и дъжд в следобедните часове, съпроводени от градушки. В четвъртък в Северна България и западните райони температурите ще се понижат с 3 – 4 градуса, но въпреки това ще останат високи - над 41 градуса. Очаква се развитие на мощна купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи, като преобладаващите температури ще бъдат от 30 до 35 градуса.

Нови горещини от следващата седмица

От следващия понеделник се очаква ново повишение на температурите и настъпването на нова гореща вълна. Това значи, че след краткото захлаждане през уикенда, отново ще трябва да се подготвим за екстремни жеги.

Препоръки за безопасност

Синоптиците предупреждават гражданите да избягват продължителен престой на открито в горещите часове на деня и да пият много течности, за да се предпазят от топлинни удари. Особено внимание трябва да се обръща на възрастните хора, децата и хората с хронични заболявания, които са най-уязвими при такива екстремни температури.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Насред Студентски град се появи биорезерват с диви патици
Дата: 21/08, 20:02

Четири тела бяха открити след потъването на яхтата край Сицилия
Дата: 21/08, 20:00

Тенденции за златните обеци през 2024
Дата: 21/08, 19:50

Защо да изберете квартал Кръстова вада при покупка на жилище?
Дата: 21/08, 19:50

Протестът срещу Калин Стоянов блокира Орлов мост
Дата: 21/08, 19:39

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия