Набират средства за изгорялото 100 годишно училище в с. Гранит


Дата: 07/07, 20:22

Кадри Нова телевизия

Жителите на старозагорското село Гранит започват кампания за събиране на средства, разкриват и сметка за възстановяване на единственото си училище. То изгоря до основи при пожар, който възникна от запалено стърнище миналата неделя. В училището учат 40 деца от селото, а наесен прага му трябваше да прекрачи и още един първи клас.

От основното училище „Пейо Яворов“ в Гранит, след пожара останаха да стърчат няколко стени, които всеки момент могат да рухнат, купчини тухли, обгорели ламарини, греди. Съдбата на 40 деца, за които доскоро училището е било втори роден дом, остава неясна. А наесен в първи клас ще тръгнат още 10 деца от селото. Борбата на местното население е да възстанови училището. Родителите вече се заканиха, че няма да пуснат децата си да учат в съседните села. За проблема утре ще бъде свикана извънредна сесия на местния парламент. Още разказваме в следващия репортаж.

„Беше истински кошмар! Това всичко изгоря пред очите ни. Ние имахме надежда, че нашите деца ще учат тук. С тази надежда дойдохме тук да живеем, но обаче вече няма как”, разказва една от майките на учениците, Костадинка Христова.

Надеждата и на родителите и на децата постепенно угасва. След пожара, погълнал училището, съдбата на 40 деца от първо до седми клас и на девет души персонал вече е ясна. Сградата е общинска. Пари за строителство на ново училище общината няма.

„Към момента вариантът е да пребазираме училището в сградата на средното училище в село Братя Даскалови, където през новата учебна година ще стартира учебният процес.
Това означава децата да пътуват по осем километра. Има осигурен автобусен безплатен превоз от общината, няма проблем”, споделя зам.-кметът на община Братя Даскалови Емил Филипов.

Родителите обаче не са съгласни. Костадинка е майка на три деца и е една от първите хвърлили се да гасят училището. „Аз не съм съгласна да пътуват в друго село в автобус, защото аз няма да бъда спокойна, при което това е непознато място, непознато село. Всяка сутрин аз трябва да го будя това малко дете в 6 часа да гони рейс и след това пак да се връща. Цял ден да стои там”, казва Костадинка.

Мария, чиято дъщеря тази година ще бъде в първи клас също отказва да пусне детето си в друго училище. „По-добре да учи в селото, защото е още малка да отива някъде другаде да гони рейсове в тези студове зимата”, смята тя.

За да не пътуват децата до съседни села, жителите на Гранит предлагат помощната пристройка в двора, в която някога са се водили часовете по трудово обучение да се превърне в училищна сграда до построяването на ново училище.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



БФС измести за по-късни часове мачовете от първите два кръга
Дата: 16/07, 06:00

Седмица на Пералнята в „Интермаркет” - 15% Отстъпкa на всички перални и сушилни
Дата: 16/07, 05:30

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран
Дата: 16/07, 05:00

Остава много горещо и във вторник
Дата: 16/07, 04:00

На 16 юли рожден ден има Ивайла Бакалова
Дата: 16/07, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия