Голям проблем с пенсиите в Германия


Дата: 23/08, 10:30

Пиксабей

В момента средната пенсия в Германия е 1550 евро. 

Планът на германското правителство да фиксира нивото на пенсиите на 48 процента от средния заработен доход ще означава, че разходите се поемат единствено от поколението в трудоспособна възраст, показва анализ на института ifo, предаде Парите ни.

С така наречения пенсионен пакет II1 федералното правителство планира да изпълни един от централните проекти на коалиционното споразумение между управляващите партии, а именно стабилизирането на пенсиите на 48% от средната заплата (преди данъци). Дори ако според проектозакона на федералното правителство това първоначално трябва да бъде гарантирано само до 30 юни 2040 г., целта е това ниво на пенсията да се запази дори след това, независимо от развитието на броя на вноските в задължителното пенсионно осигуряване (GRV).

В същото време, ако сегашният правен статут се запази, нивото на пенсията постепенно ще намалее от 2026 г. поради влошеното съотношение между пенсионерите и вноските и ще възлиза само на 45,3% от средния доход през 2035 г. (2070 г.: 43,6%).

Заложено е още ставките по задължителното пенсионно осигуряване, които според настоящия закон от 2028 г. трябва постепенно да се увеличат от сегашните 18,6% до 21,2% в средата на 2030 г. (и дори повече от 22% през 2070 г.), сега ще нараснат малко повече през следващите години (до 22,3% през 2035 г. и 24,1% през 2070 г.). Освен това ще са необходими и допълнителни федерални субсидии около 7 милиарда евро през 2035 г.Въпреки това хората в пенсионна възраст и тези, които скоро ще се пенсионират, ще бъдат по-добре, според изчисленията на ifo Dresden. Това важи и ако се вземе предвид, че днешните вносители също биха могли да се възползват от по-високото ниво на пенсия в бъдеще.

„Нашите изчисления показват, че сред губещите от пенсионната реформа са всички възрастови групи под 26 години. Техните допълнителни вноски надвишават техните допълнителни пенсионни права“, обяснява изследователят Йоахим Рагниц, управляващ директор ifo Dresden. „Въпреки това, по-възрастните възрастови групи се възползват, най-вече тези, които сега са на 58 години.“

Въпреки че пенсионният пакет II увеличава нивото на пенсията в сравнение със съществуващото законодателство, повечето от свързаните с това допълнителни разходи ще трябва да се поемат от работещите поколения под формата на по-високи вноски. Представеният сега анализ се различава от предишни проучвания по това, че разглежда както вноските, които трябва да бъдат платени, така и очакваните пенсионни плащания за всички възрастови групи. Те бяха преобразувани в настоящата стойност при лихвен процент от два процента.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Надал се отказа и от “Лейвър Къп”
Дата: 12/09, 23:23

Близо милион и половина за заплати на членовете на СИК в Шуменско
Дата: 12/09, 23:051 Коментар

Тейлър Суифт и Кейти Пери са големите победители на MTV
Дата: 12/09, 22:52

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 12/09, 22:50

Спартак (Варна) гостува на Ботев (Враца) в мач от 12-ия кръг на шампионата
Дата: 12/09, 22:33

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия