В Русия готвят закон за признаване на ембриона за личност, но не било забрана на абортите


Дата: 16/07, 09:59

Кадър Ед Хутман, Уикипедия

Русия е в тежка демографска криза. По данни на ООН в следващите 30 години страната ще изгуби 15 % от своето население.

Стана ясно, че ще се прокара нов закон за увеличаване на раждаемостта, който обаче мнозина тълкуват като първи стъпки към забрана за абортите, макар авторите му да твърдят обратното. 

В Държавната дума на Русия ще бъде внесен законопроект, който признава правото на живот и здравеопазване преди раждането на дете.

Това съобщи заместник-председателят на Държавната дума Пьотр Толстой на конференция, посветена на защитата на традиционните ценности.

Тя бе част от програмата на Санкт Петербургския международен правен форум, предаде 72.ru.

 „Инициатива се разработва, всъщност в следващите дни ще бъде внесена в Държавната дума, за признаване на правото на живот и здравеопазване преди раждането на дете.“ Това е много важно и нашите лекари говорят за това, посочва Толстой.

Специалисти в Русия тълкуват промяната, че ембриона, който е в утробата, ще бъде признат като личност, от което следва, че абортът ще бъде престъпление.

Самият Толстой твърди, че поправките нямат нищо общо със забраната на абортите, а се отнасят до феталната медицина, каза той пред Ведомости.

Законопроектът, за който се позовава публикацията, включва изменения в параграф 1 на член 18 от закона „За основите на защитата на здравето на гражданите в Руската федерация“.

Сега тя е формулирана по следния начин:

„Всеки има право на здравеопазване“. Законопроектът предлага промяна на формулировката на „Всеки има право на здравни грижи преди и след раждането“.

Конституцията на Руската федерация съдържа разпоредба, че основните права и свободи на човека са неотчуждаеми и принадлежат на всеки от раждането.

Самите автори отбелязват, че това може да изглежда като противоречие, но смятат, че то е разрешено от член 55 от Основния закон , който гласи, че „изброяването на основните права и свободи не трябва да се тълкува като отказ или дерогация на други общопризнати правата и свободите на човека и гражданина“.

Самите автори на законопроекта казват, че той ще реши редица правни въпроси.

Като пример се посочват трудностите при формалната хирургична корекция на сърдечни дефекти при дете в утробата - сред списъка с високотехнологични операции липсва кардиологична грижа за плода. Ако погледнете законопроекта в контекста на други инициативи, които се разработват днес, можете да предположите, че в крайна сметка той е насочен към увеличаване на раждаемостта.

Тогава ще се забранят ли абортите или не?

Трудно е да се каже. Засега няма опити за строги ограничения, включително абортите, но на най-високо ниво идеята най-вероятно не се подкрепя.

Наскоро поне Владимир Путин призна, че последиците от забраните могат да бъдат негативни - като аналогия той цитира забраните като част от кампанията срещу алкохола.

Никой обаче няма да се учуди, ако сега той е на друго мнение и реши нещо различно. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Проф. д-р Сейит Али Гюмюшташ, международно признат експерт в онкоортопедията, гостува в България
Дата: 23/08, 17:40

Отнемат в полза на държавата Кроки от Ботунец
Дата: 23/08, 17:38

"Луфтханза" с промени в полетите си
Дата: 23/08, 17:30

В момента: Верижна катастрофа затапи Аспарухов мост във Варна
Дата: 23/08, 17:20

ДПС-без Пеевски и група искат спешна среща с премиера и главния прокурор
Дата: 23/08, 17:14

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия