Димитър Ганев: Грозните политически сцени, които се разиграват, няма как да мотивират избирателите да отидат до урните през октомври


Дата: 27/08, 08:43

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова тв

Смяната структурата на кабинета Главчев изначално беше задължителна, тъй като президентът Румен Радев постави това условие и заяви, че в противен случай няма да подпише указ. Т.е. ако вътрешният министър Калин Стоянов не беше сменен, политическата криза щеше да бъде задълбочена още повече. Струва ми се, че без изненада стигнахме до тази смяна на министър. 

Това коментира пред Нова тв социологът Димитър Ганев.

Дали Атанас Илков е подходящ за поста, ще се види в следващите два месеца, тъй като неговата основна задача е да горонтира изборния процес в страната, допълни той.

Президентът Радев си дава сметка, че партийната система в този си вид, има ниска избирателна активност, ниско доверие. Това, което той прави в последните месеци и години, е да се ползиционира като алтернатива на всичко това. Така той трупа определен политически капитал. Дали той ще бъде изразходван сега, след 6 месеца, след година, след края на президентския му мандат с нов проект или нещо подобно, той така или иначе стои. Радев пази максимална дистанция от случващото се в парламента, коментира Ганев.

Имайте предвид, че има една 30-годишна инерция в това, че служебните кабинети се правят от президента. Тази дистанция в моментта на преззидента от служебния кабинет и тази конфронтация, ако щете, в последните няколко седмици идва да отговори и на това - че президентът няма общо и не би искал да поеме отговорност за този кабинет, обясни той.

Конфликтът Пеевски - Доган, Пеевски - Радев, са от няколко месеца. Ние в политическа криза от повече от три години. А дълбочината на кризата идва и от съвсем друг аспект - че огромната част от българите не припознават нито една от политическите формации в момента като легитимен свой представител. Ние с всеки избор отбелязваме антирекорди в избирателната активност, посочи той.

Тези сцени, които наблюдаваме в последните месеци на политическата сцена, не виждам как биха могли да мотивират избирателите да излязат до урните през октомври. Не искам да правя мрачни прогнози, че активността е ниска, може да отидем на още по-лоши цифри. В момента няма субект, който да може да обере наказателния и протестен вот, който да е алтернатива и да доведе до промяна. Не се вижда на този етап такъв субект. Не казвам, че не може да се появи. Време има, но не мисля, че това ще стане, обясни той.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хороскоп за събота 14 септември: Да направи омлет зодия
Дата: 13/09, 21:00

Във Външно обсъждаха борбата с антисемитизма
Дата: 13/09, 20:56

Шеф Манчев с кисела физиономия в „Черешката на тортата“
Дата: 13/09, 20:45

Изненадващ ход на Доган и Вълка
Дата: 13/09, 20:41

Камерата на БНТ случайно показа последните мигове на Венци Дункин и Петко Димитров зад гърба на Радев
Дата: 13/09, 20:39

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия