Още една страна вдига ограда със сензори по границата с Русия


Дата: 29/09, 20:10

Пиксабей

Норвегия може да издигне ограда по част или по цялото протежение на 198-километровата си граница с Русия, заяви правосъдната министърка на кралството Емили Енгер Мел, цитирана от АП. Агенцията отбелязва, че решението е вдъхновено от подобен проект на съседна Финландия, цитира "Сега".

"Граничната ограда е много интересна, не само защото може да е възпираща, но и защото съдържа сензори и технология, които да позволяват откриването на хора, които се придвижват близо до границата", заяви Енгер Мел по време на интервю за норвежката обществена телевизия NRK, излъчено снощи. Тя добави, че правителството в момента обмисля различни мерки за укрепване на границата с Русия в Арктика като огради, увеличаване на броя граничари и засилване на мониторинга.

Граничният пункт Сторског е единственият официален между Норвегия и Русия.

Ако ситуацията със сигурността в региона се влоши, норвежкото правителство е готово бързо да затвори границата, заяви Енгер Мел, която посети съседна Финландия това лято, за да проучи как беше затворена цялата 1340-километрова финландско-руска граница. 
Финландското правителство бе принудено да закрие всички гранични пунктове, водещи към Русия в края на миналата година, след като повече от 1300 мигранти от трети страни без необходимата документация навлязоха в страната за три месеца, скоро след като страната стана членка на НАТО.

За да попречи на Москва да използва мигранти в това, което финландското правителство определя като "хибридна война", водена от Русия, Хелзинки в момента изгражда огради с обща дължина до 200 километра (124 мили) в отделни участъци по граничната зона. Тя съставлява част от северния фланг на НАТО и служи като външна граница на Европейския съюз.

Вдъхновена от проекта на Финландия, Енгер Мел каза, че подобна ограда може да бъде добра идея и за Норвегия. Според NRK нейното изявление е подкрепено от полицията в северното норвежко фюлке (област) Финмарк.  "Това е мярка, която може да стане приложима за цялата граница или част от нея", каза министърката.

В момента граничният пункт Сторског е заобиколен от 200 метра дълга и 3,5 метра висока ограда, издигната през 2016 г., след като около 5000 мигранти и търсещи убежище преминаха година по-рано от Русия в Норвегия.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Президентът на Австрия дава време на партиите да потърсят мнозинство
Дата: 29/09, 22:24

Жената на мастър Лечев го остави без думи в "Гласът на България"
Дата: 29/09, 22:10

35 пияни и 9 дрогирани шофьори заловиха само за ден у нас
Дата: 29/09, 22:10

Гръмна нов дует в българския поп-фолк
Дата: 29/09, 22:06

САЩ увеличават военното си присъствие в Близкия изток
Дата: 29/09, 21:59

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия