Мечките, които просят храна в Румъния, ще бъдат преместени в специализиран парк


Дата: 15/09, 01:30

снимка: Пиксабей 

Мечките, които просят храна по най-известния планински път в Румъния - Трансфъгърашко шосе, ще бъдат заловени и преместени в специализиран парк. Това съобщи министърът на околната среда Мирча Фекет.

Вече е поставена клетка, с която властите се надяват да заловят женска мечка и нейното малко, тъй като животното е станало агресивно. Мецаната е позната на лесничеите и пътуващите в района още от миналата година, но в последно време е станала агресивна.

Когато мечката и нейното малко бъдат заловени, ще бъдат отведени в парка за мечки в Зърнещ, окръг Брашов, Централна Румъния, предава БНТ. 

Наскоро от Националната агенция за опазване на околната среда в северната ни съседка съобщиха, че туристите, които хранят мечките на Трансфъгърашко шосе, ще бъдат глобявани два пъти. Организацията поиска подкрепата на румънската жандармерия и пътната дирекция за предотвратяване на нови инциденти, причинени от мечки, на участък от приблизително 15 километра.

Така смесените контролни екипи ще могат да издават две глоби на нарушителите - веднъж за хранене на мечките и отделно за паркиране на националния път.

Искането е заради нарастващия брой инциденти, в резултат на които румънските власти плащат стотици хиляди леи като компенсация за щети или наранявания, причинени от дивите животни на тези, които спират да ги хранят.

Междувременно министърът на околната среда напомни, че скоро Трансфъгърашко шосе ще бъде затворено заради зимата и мечките, които са привикнали да получават лесно храна от хората, може да започнат да нападат стопанствата.

Трансфъгърашко шосе се смята за едно от най-красивите в света и е забележителност на Румъния. То свързва историческите области Трансилвания и Влашко през Фъгърашките планини - най-високата част на Южните Карпати.

Пътят е асфалтиран и е с дължина 90 километра. Има ранг на национален път и е вторият по надморска височина асфалтиран път в Румъния след Трансалпина.

В Румъния живее най-голямата популация от кафяви мечки в ЕС. Броят им не е актуализиран от 2013 г., но се смята, че е над 6000 екземпляра, а според някои оценки дори 10 000. Те живеят в 30 от общо 42-та окръга на страната. Случаите на нападения не са рядкост, а в редица планински и горски райони в страната хората от години настояват за решение на проблема с дивите животни.

Румъния вече подготвя инвестиция с европейски средства за създаване на парк за мечки, където да могат да бъдат настанени между 60 и 100 хищника.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Дрон с изкуствен интелект лети над Бургас
Дата: 18/09, 16:24

НОВО! Сам определяш кога и колко работиш
Дата: 18/09, 16:20

Смайваща находка в бидони направиха митничарите на "Лесово"
Дата: 18/09, 16:18

Безплатен скрининг във Варна по повод Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер
Дата: 18/09, 16:16

Строят социални жилища на морето
Дата: 18/09, 16:13

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия