Експерт: До края на 2024 г. средната заплата у нас ще достигне 2 500 лева


Дата: 08/07, 08:57

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова тв 

Свикнали сме да гледаме само негативните неща. Затова понякога е добре да имаме и поглед отвън. Оценката на Световната банка не е толкова оптимистична, защото всички страни от Източна Европа минаха отдавна тази граница на бедност и ние отново последни го правим. Иначе някои страни още преди 20 години минаха гази граница. Полша преди 15 години премина тази граница и не е сред бедните страни, а Румъния преди 5 години. Така България е изостанал с между 5 и 15 години от другите страни в региона, с които тръгнахме заедно. Така че това е негативна оценка спрямо другите страни, които след 90-та година тръгнаха нагоре, а ние надолу.  

Това коментира пред Нова тв Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество".

В този смисъл ние най-късно стигнахме до нормалния свят, коментира той.

Оценката се базира на това какъв е годишния доход на човек. Той е определен на 14 000 долара. Ние сме съвсем малко над тази граница, докато Румъния е 40-50% над тази граница. А ние сме с едва 3% над тази граница, което означава, че много лесно може да паднем под нея. В момента сме добра ситуация, тъй като инфлацията се забави, а доходите на хората растат. Въпросът сега е политиците да не ни забъркат в някоя каша и да ни върнат обратно, коментира Ангелов. 

Въпреки че през последните няколко години имаме политическа нестабилност, икономиката се развива добре. Доходите вървят нагоре. В момента в София средната заплата доближава и надминава 3000 лева. В България до края на годината вероятно ще стигнем 2500 лева средна заплата. Така че тенденциите са в правилната посока и бизнесът се развива, когато няма твърде силна власт, макар че когато няма никаква власт, не могат да се движат европейските фондове и реформите, така че политиците също са нужни, коментира той. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



А1 си партнира с Vodafone, за да предостави „интернет като у дома“ в автомобила
Дата: 18/07, 13:30

В Лас Вегас живакът подскочи до 49 градуса
Дата: 18/07, 13:29

Полезна информация за изграждане на пречиствателна станция
Дата: 18/07, 13:28

Колко струва изграждането на външна на канализация на жилищен имот?
Дата: 18/07, 13:23

Защо да посетим Египет още тази година?
Дата: 18/07, 13:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия