Премиерът: Изключителен факт е, че нямаме нито една жертва при тези огнени стихии


Дата: 19/07, 17:56

снимка Булфото

При такава стихия е изключително постижение, че няма човешки жертви. Това непрекъснато трябва да се повтаря, защото от човешкия живот по-голяма ценност няма, заяви служебният премиер Димитър Главчев след заседание на Съвета по сигурност.

Това заседание нямаше нищо общо като тон с това, което беше в Народното събрание. Всички се обединиха около благодарностите към пожарникарите, военнослужещите и доброволците. Нямаше много различни мнения и по организацията по функционирането на цялата дейност. Взеха се решения с пълно съгласие да се продължи комуникацията между НС и МС, като това е добър знак как трябва да си взаимодействат институциите, каза Главчев.

Министър-председателят отчита, че „при такава стихия е изключително постижение, че няма човешки жертви“. Според него това непрекъснато трябва да се повтаря, защото от човешкия живот по-голяма ценност.

По думите му свикването на Съвета по сигурността е не е закъсняло.

Той отчете, че мерките са направени така, че да се съкратят сроковете, с които пострадалите да получат обезщетенията.

„Всичко в държавата е следварително – поредното бедствие, хората остават без домове и това е огледалото на некадърността на всички през тези години, които е трябвало да взимат решения. Отново се обсъжда какви машини да се купят, какви самолети да се купят, какви хеликоптери, интересите са в кое министерство да отидат там“. Това заяви Станислав Балабанов от ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН) след заседанието по Съвета по сигурността към Министерския съвет.

„Най-практично като идея е, че имаме хеликоптери „Кугър“. Към тях може да се купят т.нар. водни джобове, ще излезе по-евтино на държавата. Има идеи тепърва да се закупува летателна техника, но ще минат поне 2 г. докато дойдат тези машини, да може да се обучава екипаж, който да ги управлява“, прогнозира още той.

Той изрази надежда да има разум в лидерите и да се търси консенсус по такива теми, за да се предотвратяват такива трагедии в бъдеще.

Важното е, че след тази дискусия ще има предложения за решения, които ще бъдат внесени в НС и ще бъдат разгледани. Има пълен консенсус между всички парламентарни групи, че не трябва да се решава на парче, а трябва да има ясен план кое е спешно, кое е в рамките на няколко месеца, кое е за по-дълъг период от време, заяви председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков.

„Знаете вече за решението за нова противопожарна техника, но когато става въпрос за закупуване на хеликоптери и самолети, това изисква съвсем друга времева скала. Изисква решения, свързани с планиране на бюджета. Това, което се видя в обсъждането, е че има решения, които могат да се взимат по-бързо“, посочи Денков. Той даде пример с миналогодишните наводнения, когато той, тогава в качеството си на премиер, е поискал накрая е доклад, приет впоследствие от МС, в който е имало спешни мерки и други мерки, които са за по-дългосрочен план“, коментира още Денков.

Той сравни, че миналогодишните бедствия са били наводненията в страната, докато сега са пожарите, предаде debati.bg.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Премиум обслужване и специални отстъпки за потребителите на А1 с новата услуга „VIP клиент”
Дата: 03/09, 22:50

Голям пожар избухна в Асеновград
Дата: 03/09, 22:40

Учителят в гастроентерологията у нас говори
Дата: 03/09, 22:30

Социологът Кольо Колев: Очаква се рекордно ниска избирателна активност
Дата: 03/09, 22:231 Коментар

„ЛИНА“ отвори две манипулационни в град Добрич и още една в град Варна
Дата: 03/09, 22:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия