Зеленски се срещна с папа Франциск във Ватикана


Дата: 11/10, 14:21

Кадър: Нова тв

Папа Франциск прие президента на Украйна Володимир Зеленски във Ватикана тази сутрин, предаде "Ройтерс", като добави, че това е втората им среща на живо в рамките на последните четири месеца. Главата на Римокатолическата църква и украинският президент, които вече се срещнаха това лято в кулоарите на форума на Г-7 в южна Италия, имаха личен разговор при закрити врата в Апостолическия дворец, съобщава Нова тв.

Зеленски е на европейска обиколка тази седмица, по време на която обсъжда "плана си за победа" с държавни глави и правителствени ръководители. След като се срещна в Лондон с британския премиер Киър Стармър и новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте, а в Париж - с френския президент Еманюел Макрон, снощи той пристигна в Рим и разговаря с италианската министър-председателка Джорджа Мелони. Днес е предвидено украинският държавен глава да бъде и в Берлин.

Светият отец предизвика остра реакция от страна на украинските власти през март с изявлението си, че украинците трябва да имат куража "да развеят бялото знаме" с преговори за край на войната с Русия, припомня Ройтерс, като отбелязва, че тогава Зеленски определи думите на папата като "виртуално посредничество" от разстояние.

Франциск се срещна днес и с главата на униатската църква в Украйна (Украинската гръко-католическа църква) - архиепископ Святослав Шевчук. Украинският предстоятел е във Ватикана за участието си в 16-ата Редовна обща асамблея на Синода на епископите. "Исках да разкажа на папата за опустошенията от войната и за изпитанията, които ни чакат през зимата", заяви Шевчук пред вестника на Ватикана, цитиран от "Ройтерс".


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



17 непълнолетни от Варна стигнаха до болница след „вейп“ с канабиноиди
Дата: 11/10, 16:25

Сватба във Варна "изби рибата": Булка и младоженец чакат рейса по кецове
Дата: 11/10, 16:24

"Тесла" показа автомобил без волан и педали
Дата: 11/10, 16:13

Силовият министър обясни за разследването на ЕП срещу бившия кмет на Варна
Дата: 11/10, 16:10

Това е най-достъпният град за закупуване на имот в България
Дата: 11/10, 16:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия