Китайски и филипински кораби се сблъскаха в Южнокитайско море


Дата: 17/06, 09:10

Кадър Гугъл мапс

Филипински и китайски кораб се сблъскаха в спорното Южнокитайско море

Филипински кораб и китайски плавателен съд се сблъскаха близо до островите Спратли в спорното Южнокитайско море в понеделник, съобщи бреговата охрана на Пекин.

Пекин претендира за почти цялото Южнокитайско море, отхвърляйки конкурентни претенции от няколко държави от Югоизточна Азия, включително Филипините, и международно решение, че позицията му няма правно основание, цитира БТА и Морето.

Китай разполага брегова охрана и други лодки за патрулиране във водите и превърна няколко рифа в милитаризирани изкуствени острови. Китайските и филипинските кораби са имали поредица от конфронтации в спорни зони.

В събота влязоха в сила нови правила на китайската брегова охрана, според които тя може да задържа чужденци за предполагаемо навлизане в спорното море.

Бреговата охрана на Пекин заяви в изявление в понеделник, че "филипински кораб е пренебрегнал много сериозни предупреждения от китайска страна".

Той „се е приближил до … китайския кораб по непрофесионален начин, което е довело до сблъсък“, се казва в изявлението.

Пекин обвини кораба, че е "незаконно нахлул в морето близо до рифа Ренай на китайските острови Нанша", използвайки китайското име за островите Спратли.

„Китайската брегова охрана предприе мерки за контрол срещу филипинския кораб в съответствие със закона“, се добавя в него.

Манила обвини китайската брегова охрана във "варварско и нехуманно поведение" срещу филипинските кораби, а президентът Фердинанд Маркос нарече новите правила "много тревожна" ескалация.

Китай защити новите си правила за бреговата охрана. Говорител на външното министерство каза миналия месец, че те имат за цел да "поддържат по-добре реда в морето".

Южнокитайско море е жизненоважен воден път, където Виетнам, Малайзия и Бруней също имат припокриващи се претенции в някои части.

Съвсем наскоро обаче конфронтациите между Китай и Филипините породиха опасения за по-широк конфликт за морето, който може да включва Съединените щати и други съюзници.

Трилиони долари от търговия с кораби преминава през Южнокитайско море годишно и се смята, че под морското му дъно има огромни неексплоатирани петролни и газови залежи, въпреки че оценките варират значително.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мъж, разлепил некролози на жив столичен съдия, отива на съд
Дата: 26/06, 12:09

Собственици на фотоволтаични централи блокираха главния път София - Русе
Дата: 26/06, 12:00

Боби Лазаров хвърли феновете на Майкъл Джексън в ужас: Всички сте в грешка!
Дата: 26/06, 11:59

Влак помете кола на жп прелез
Дата: 26/06, 11:57

Обвиниха чиновник от МОН в пране на над 2 млн. лв.
Дата: 26/06, 11:54

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия