Лекарите бият тревога: Една съставка в бебешка пудра и козметика може да предизвиква рак


Дата: 08/07, 16:00

Пиксабей

Агенцията за рака на Световната здравна организация в петък класифицира талка като "вероятно канцерогенен" за хората, но външен експерт предупреди да не се тълкува погрешно съобщението.

Решението се основава на "ограничени доказателства", че талкът може да причини рак на яйчниците при хора, има "достатъчно доказателства", че е свързан с рак при плъхове и "силни механични доказателства", че показва канцерогенни признаци в човешки клетки, каза Международната агенция за изследвания на СЗО Рак (IARC), предаде "Дарик нюз".

Талкът е естествен минерал, който се добива в много части на света и често се използва за направата на талк за бебешка пудра. Повечето хора са изложени на талк под формата на бебешка пудра или козметика, според базираната в Лион IARC.

Но най-значимата експозиция на талк възниква, когато талк се добива, обработва или използва за производство на продукти, добавя той. Агенцията каза, че има множество проучвания, които последователно показват увеличаване на процента на рак на яйчниците при жени, които използват талк върху гениталиите си. Но не може да се изключи, че талкът в някои проучвания е бил замърсен с азбест, причиняващ рак.

„Причинно-следствената роля на талка не може да бъде напълно установена“, според констатациите на агенцията, публикувани в The Lancet Oncology .

Кевин Макконуей, статистик от Отворения университет на Обединеното кралство, който не участва в изследването, предупреди, че за оценката на IARC „най-очевидната интерпретация всъщност е подвеждаща“.

Агенцията се стреми само „да отговори на въпроса дали веществото има потенциал да причини рак, при някои условия, които IARC не уточнява“, каза той.

Съобщението идва само седмици, след като американският фармацевтичен и козметичен гигант Johnson & Johnson се съгласи да плати 700 милиона долара, за да уреди обвиненията, че е заблудил клиентите относно безопасността на своите продукти на основата на талк на прах. Johnson & Johnson не признаха неправомерни действия в своето споразумение, въпреки че изтеглиха продукта от северноамериканския пазар през 2020 г.

Обобщение на проучвания, публикувани през 2020 г., обхващащи 250 000 жени в Съединените щати, не откриха статистическа връзка между използването на талк върху гениталиите и риска от рак на яйчниците.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Черно море привлече и Асен Дончев
Дата: 19/07, 19:02

Настъпва най-обичания летен празник в България: Има забрана и страшно поверие
Дата: 19/07, 19:00

Калин Стоянов: Най-сериозният пожар в момента е на Беклемето
Дата: 19/07, 18:56

Специалисти обясниха какви здравни права имате у нас, ако се осигурявате зад граница
Дата: 19/07, 18:44

Арестуваха двама мъже с 30 кг марихуана на столичен паркинг
Дата: 19/07, 18:28

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия