Експерт: Прогнозите за поскъпване на олиото няма да се оправдаят


Дата: 30/09, 08:59

Пиксабей

Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за БНР председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Европейският пазар ще компенсира евентуален недостиг у нас и дори да има увеличение, няма да е с повече от 10%, посочиха експерти.

Чувствително увеличение в цената на олиото, за каквото предупреждават производители и преработватели на слънчоглед, няма да има. Европейският и световният пазар са баласирани и цените остават непроменени повече от половин година, казва Владимир Иванов. не очаква резки промени и у нас.

"Винаги, когато родното производство е по-малко, не е добре. Но на пазара празно няма. Естествено ще компенсираме високата вътрешна цена с цена от внос", поясни Иванов.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата категорично отрече ситуация като тази от преди две години, когато цената на олиото скочи със 100%.

"Ако има някакво покачване, то ще е с малки проценти, ще е плавно и в никакъв случай няма да се видим в ситуацията от 2021-2022 година. Ще има ситуация - може би между 5 и 10%. Много силен вероятностен фактор е как то ще съчетае търсенето и предлагането, но в никакъв случай няма да видим екстремни кризи", заключи Владимир Иванов. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Важно съобщение за акаунтите в Gmаіl
Дата: 30/09, 11:07

Разглобиха новия "Айфон" с отвертка и вътре откриха изумителна гледка
Дата: 30/09, 11:02

Мъж нападна и ограби жена докато отключва входната врата на блока
Дата: 30/09, 11:00

Заради авария на ел. мрежата: Временно са спрени тролейбуси във Варна
Дата: 30/09, 10:51

28 литра на квадрат са паднали във Варна за часове
Дата: 30/09, 10:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия