Антон Кутев вещае, че в първите дни на октомври пак ще ходим до урните


Дата: 20/07, 21:42

кадър bgonair.bg

Политическата система в България се намира на кръстопът, като системните партии са изправени пред сериозни предизвикателства. Антон Кутев, говорител на служебните правителства на Стефан Янев и Гълъб Донев, заяви пред bgonair.bg, че има значително несъответствие между желанията на хората и това, което им предлагат партиите.

"Аз отдавна казвам, че има тежко несъответствие между желанията на хората и това, което им предлагат партиите. Това все някога ще избие, въпросът е къде и как. Аз очаквах още на миналите избори да стане, не се случи, явно ще се случи на следващите", заяви Кутев.

Системните партии: ГЕРБ, ДПС и БСП

Според Антон Кутев, системните партии като ГЕРБ, ДПС и БСП са пред разпад, защото не могат да се адаптират към новите изисквания на политическата система. Кутев посочи, че ПП никога не е била системна партия и няма време да стане такава.

"Системните партии се рушат, ако това могат да бъдат наречени системни партии, защото някои от големите партии в България са системни, други не са. ПП никога не е била системна партия, няма и да има време да стане, докато ГЕРБ, ДПС и БСП бяха такива. Докога ще издържат е въпрос, на който аз нямам отговор, но е логично да се разпадат", допълни той.

БСП пред ново предизвикателство

БСП е една от партиите, които срещат най-големи трудности в адаптацията си към новите реалности. Кутев подчерта, че промяната изисква нов подход, който старите партии като БСП не владеят.

"Променя се начинът, по който работи политическата система, начинът, по който работят партиите и особено за стари партии, като БСП, защото се изисква съвсем нов подход, който те не владеят", коментира Кутев.

Проблеми с вътрешната съпротива

Вътрешната съпротива в БСП е също сериозен проблем. Кутев посочи, че електоратите и членовете на партията не са свикнали да работят по новите начини, което води до съпротива и загуба на позиции.

"Електоратите и членовете вътре в партията не са свикнали да работят по новите начини и има съпротива отвътре. Логично, по-старите партии да срещат повече съпротива и да губят повече позиции в момента", добави той.

Прогнози за бъдещето

По думите на Кутев, предстоящите избори вероятно ще доведат до нови загуби за ръководството на БСП, което ще претърпи още една загуба и още сваляне на резултатите.

"Нови лица в партията значи и хора, които да се върнат. Дали аз бих се върнал, по-скоро не. Аз бих помагал при всяко положение, ако мога да бъда полезен бих го правил, но трудно се виждам, поне на този етап, в някаква функция в БСП. За да можеш да развиеш нови политики през нови лица, през нови технологии се изисква време и няма как да стане до шести октомври. Най-вероятните избори ще бъдат на шести октомври. Това ръководство на партията ще претърпи още една загуба и още сваляне на резултатите", коментира Кутев.

Отношенията между БСП и президента

Кутев изрази мнение, че Корнелия Нинова е виновна за влошените отношения между БСП и президента, както и за ниския резултат на изборите.

"Корнелия Нинова е виновна по някакъв начин за отношенията на БСП с президента и за ниския резултат на изборите", каза той.

Промени в ДПС

Антон Кутев също така коментира и ситуацията в ДПС, като отбеляза, че този парламент можеше да бъде наречен "Парламентът на Пеевски".

"Това беше единственият парламент, който до такава степен беше доминиран от Делян Пеевски, че той беше единственият, който можеше да го обедини върху някакъв избор на правителство. В момента, в който Пеевски се провали, защото беше предаден от своите по една или друга причина, този парламент загуби смисъла си. Няма друга фигура, която може да обедини до такава степен интересите, че да вкара управление вътре", добави той.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Боян Чуков: Великобритания и САЩ вземат решения, които Зеленски представя като свои
Дата: 06/09, 06:00

Имате нужда от пълно изследване на кръв, полови и щитовидни хормони? Посетете лаборатория „ЛИНА”
Дата: 06/09, 05:40

Сондата "Бепи Коломбо" се доближи за четвърти път до Меркурий
Дата: 06/09, 05:00

Най-тънкият сгъваем смартфон в света HONOR Magic V3 е наличен за предварителни поръчки от А1
Дата: 06/09, 04:10

До 33 градуса в петък
Дата: 06/09, 04:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия