Важно за почиващите в курортите край Варна: Ето какви са правата им в здравното обслужване


Дата: 05/07, 20:15

Булфото

В разгара на летния туристически сезон цените и условията за почивки край морето не са единственото, което проверяваме. Здравното обслужване през летния сезон също е важна тема. Трябва ли да плащаме за медицинска помощ, ако сме здравноосигурени или правата ни като такива приключват в града, в който живеем, информира БНТ.

Ако българските туристи са на почивка в курортите край Варна и им се наложи да потърсят медицинска помощ, вариантите за безплатно обслужване на здравноосигурените не са малко.

"Да се звъни на 112, втори вариант - да се обърнем към спасителите на плажа, трети – към рецепцията на някой хотел", коментира Веселин Чакъров, турист.

По закон всеки български турист може да получи безплатна медицинска помощ при който и да е общопрактикуващ лекар, стига да е здравноосигурен.

Не е необходима здравна книжка, защото всеки лекар може да провери статуса на пациента. Посещението при джипи край морето обаче се оказва не само сложно, но и почти невъзможно.

"Претоварени сме от работа. Мотивацията на колегите също като цяло не е голяма, заплащането от страна на Здравната каса бих го нарекъл символично или трагикомично", заяви д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар.

При необходимост туристите могат да посетят и спешните кабинети във Варна, където също не плащат за медицинската помощ. Но и там се сблъскват с проблем.

"Там получават отговор - вие не сте спешен, тоест вие не сте за нас. Тогава хората се лутат и не знаят какво да направят, не знаят къде да отидат. И най-често отиват срещу заплащане в някой частен медицински център", добави Галинка Павлова, управител на ДКЦ 1 "Св. Екатерина".

Частните медицински центрове в курортите обаче нямат договор със Здравната каса. А това означава, че туристът трябва да плати, дори и да е здравноосигурен. Прегледът струва между 75 и 200 лева. Доплаща се и за всяка манипулация.

"Това е разбираемо, защото и колегите, които предварително наемат кабинет, още в началото на сезона плащат едни огромни суми, като наем, за да ползват помещенията", коментира още Галинка Павлова.

Чуждестранните туристи идват в страната ни с медицинска застраховка.

"Първото, което правя, когато имам медицински проблем, е да се свържа с рецепцията на хотела. Ако съм на плажа, отивам в медицинския център. Там лекарите винаги помагат, без значение, че сме чужденци. Ако се наложи да отида в кабинет, имам медицинска застраховка", каза още Маха Вираметс, туристка.

Според лекарите, за да бъде решен проблемът с медицинското обслужване край морето, българските туристи също трябва да сключват здравна застраховка, дори и да са здравноосигурени. Това ще им гарантира връщане на платените суми за медицинска помощ.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Президентът на Раптърс: Имаме добра комуникация с Везенков
Дата: 09/07, 00:08

Голям пожар в Кърджали тази нощ
Дата: 08/07, 23:43

До 39 градуса във вторник
Дата: 08/07, 23:221 Коментар

Препатили потвърдиха: Има помощ за сърцето
Дата: 08/07, 23:20

Ерата на роботизираната хирургия в трансплантацията на органи
Дата: 08/07, 23:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия