Експерт: Най-лесно се обещават пенсии, но сметките на политиците ще излязат криви


Дата: 01/07, 10:52

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова нюз

У нас отдавна е смесена пенсионната и социалната системи, защото имва много популизъм и това с пенсиите са най-лесно изпълнимите обещания за политиците. Те гласуват бюджет и на някое число парите са в сметките. Но тези политически сметки ще излязат доста криви накрая, защото ние се движим без никаква визия. От една страна е приноса на всеки човек в пенсионната система, а от друга е финансирането на социалното подпомагане през бюджета. Но аз искам нещо друго да кажа. На 1 юли у нас се случва едно осъвременяване на пенсиите. Неговата цел е след като вие вече сте пенсионер да ви се осигури покупателната способност, да се намалява риска от изпадане в бедност. 

Това коментира пред Нова нюз Мария Минчева, зам.председател на БСК.

За да си осигурим бъдещите пенсионери, трябва да имаме поне 40-годишен план. Във връзка с остаряването на населението, все повече хора ще получават пенсии, а все по-малко ще работят. В същото време говорим за увеличаване на осигурителни вноски, което в момента не е ок. Истината е, че в момента се разработват два анализа за пенсиите, където ще се опитаме да стъпим на по-солидна основа. Не само ще гледаме какво е направено до момента, но и какво ще правим занапред с променящия се пазар на труда, коментира тя. 

Необходимо е увеличаване на финансовата грамотност, въвеждане на мултифондове и да спрем да говорим, че пенсионната система е за пенсионери, защото тя е за младите, за активните хора. Защото през младостта си ние събираме и инвестираме, за да подсигурим старините си. Така че трябва да има по-добра култура и по-малко промени, коментира още тя. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Расим: Аталай да подаде оставка, няма разцепление в ДПС
Дата: 03/07, 09:21

Foreign Policy: При война между Европа и Русия милиони източноевропейци ще мигрират на Запад
Дата: 03/07, 09:17

Виктор Николаев се подигра на ДПС: Ще има или „дедоганизация”, или „деделянизация”
Дата: 03/07, 09:16

Магнезий за бързо реагиране
Дата: 03/07, 09:10

Варна се окъпа: Бяла пяна тече по улиците
Дата: 03/07, 09:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия