Руският патриарх поздрави патриарх Даниил


Дата: 01/07, 10:56

Кадър Посолство на Русия

От руското посолство публикуваха поздравителен адрес от руския патриарх до българския.

Ето какво пише там:

Поздравления от Негово Светейшество Патриарх Кирил до Негово Светейшество Българския Патриарх Даниил по повод избора и интронизацията му на патриаршеския престол (30 юни 2024 г.)

До Негово Светейшество Пресветий Даниил, Софийски митрополит, Патриарх Български

Ваше Светейшество, възлюбени брате и съслужителю при Божия престол!

От името на архиереите, духовенството, монашеството и цялата Руска православна църква, както и от свое име, най-сърдечно Ви поздравявам с избора и интронизацията Ви на Българския патриаршески престол.

Благоволи Светият Дух и почитаемите участници в Патриаршеския избирателен църковен събор (Деян. 15:28) да Ви призовът на висшето и отговорно първоархиерейско служение, поверявайки Ви съдбините на Българското Православие.

В лицето на Ваше Светейшество храмът "Св. Йоан Рилски и Св. Евтимий Търновски" намери своя нов предстоятел - достоен наследник на приснопаметните български патриарси Кирил, Максим и Неофит, направили много да запазят отеческите духовни традиции и утвърждават своето паство в светата православна вяра.

Днес Руската Православна Църква искрено се радва на своята любима Църква-сестра, начело на която стоеше благочестив йерарх, известен със своето благочестие, твърдо придържане към свещения каноничен ред и готовност за саможертвен труд в името на укрепването на църковното единство.

Умножаването в благодатта и познаването на нашия Господ и Спасител Иисус Христос (2 Петр. 3:18) повече от хиляда години е основната цел на нашите Църкви и пазените от тях братски народи, които са сънаследници на славянската духовна традиция, датираща от делото на светите равноапостоли Кирил и Методий. Благодарствената молитвена памет на чедата на Руската православна църква отразява както изключителната роля на българските мисионери в християнското просвещение на Киевска Рус, така и духоносния образ на св. Киприан – великият син на България, станал митрополит на Москва и цяла Русия. Благоговейно почитаме и Свети Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец, който олицетворява нашето единство. Пазим грижливо паметта на руските воини, дали живота си за освобождението на нашите български братя от лютото петвековно робство.

Вярваме, че Ваше Светейшество ще впише нови светли страници в славната, многовековна история на отношенията между нашите Църкви.

В този знаменателен ден молитвено Ви желая крепко здраве, неувяхваща радост в Господа и Неговата всемогъща помощ за много години благословена, изпълнена с плодотворни подвизи Патриаршия и благоденствие и мир на богопазимото паство на Българското Православие.

С братска любов во Христа

+КИРИЛ, ПАТРИАРХ НА МОСКВА И ЦЯЛА РУСИЯ



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Посетете лаборатория „ЛИНА” с направление по Здравна каса, използвайте отстъпка за допълнителни изследвания
Дата: 03/07, 10:20

А1 реализира шестото издание на своята Лятна академия с участието на 25 ученици и студенти
Дата: 03/07, 10:20

Дърво смаза движеща се кола в Пловдив
Дата: 03/07, 10:161 Коментар

Засякоха мъж от Белослав да шофира след употреба на опиати
Дата: 03/07, 10:11

Панел за алергии и TORCH тестове за бременни в новите профилактични кампании на „ЛИНА”
Дата: 03/07, 10:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия