Експерти коментират вярно ли е, че у нас данъкът върху храната е най-висок


Дата: 22/10, 10:10

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова нюз

Според публикация, разпространявана в социалните мрежи, България има най-високия данък добавена стойност върху храните в сравнение с останалия свят. Дали това е вярно?

Наистина по отношение на храните нашия ДДС е висок в сравнение с други страни. Има няколко държави, които имат по-висока ставка - балтийските държави. От друга страна нашата ставка е сред най-ниските. Философията на страната ни по отношение на ДДС е данъкът да е единен за всички стоки и услуги, за разлика от други страни, където има диференцирани ставки. Така че не е вярно, че у нас положението е най-тежко. Естония, Литва, Ланвия и Дания имат по-високо ДДС - от 21 до 25%, като няма намаление на данъка върху храните. Все пак истина е, че България е сред страните, които облагат по-високо храните. 

Това обясни пред Нова нюз Пламен Донев, счетоводител.

Всички национално представени организации у нас са на мнение, че до влизането ни в еврозоната трябва да се запазят данъчните ставки и да не се увеличава данъчно-осигурителната тежест. Чуват се различни гласове за вдигане на някои данъци, но България има най-висока събираемост от данъци в историята си през тази година. Основният проблем с бюджета е в разходната част - имаме над 25% ръст на плащанията за възнаграждения и 17% ръст на социалните плащания. Ако трябва да се концентрира някъде финансовото министерство, то това е към бюджетна консолидация, обясни Станислав Поподончев, от БСК.

Така е, в момента системата показва, че работи. Затова трябва да запазим ниски ставки, както за ДДС, така и за подоходното облагане върху широка данъчна основа. Така че наистина проблемът с държавния бюджет не е при данъците, а в разходите, коментира Донев. 

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Близки, приятели и роднини изпратиха оператора и режисьор Радослав Спасов
Дата: 22/10, 12:23

Първа работа поне за 10 хиляди лева заплата си търси млад българин
Дата: 22/10, 12:20

Кухненско оборудване за ресторант. Какво ни трябва?
Дата: 22/10, 12:20

Acibadem: Цялостен подход към лечението на рак на гърдата
Дата: 22/10, 12:20

Гастроентерологът: Държим решението за здрав корем
Дата: 22/10, 12:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия