Заради птичи грип: Унищожиха 900 редки породи птици заради птичи грип


Дата: 23/10, 08:36

Пиксабей

Над 900 птици, сред които редки породи, бяха унищожени в Аграрния университет в Пловдив. Причина за това е установен птичи грип по животните, които от години се отглеждат в опитната база на учебното заведение. Така, над 400 студенти няма да могат да карат практика в птицефермата поне до другото лято, а генофондът ще бъде трудно възстановен, предаде БНТ.

В началото на този месец десетки птици от учебната база на Аграрния университет започнали да измират. Направените две проби показали, че животните са болни от Инфлуенца. За да не се разпространи заразата, от Агенция по храните са унищожили всичките 900 обитателите на фермата. Сред тях – над 40 вида редки птици – кокошки, гъски, патици и токачки.

Доц. Боряна Иванова – ректор на Аграрен университет - Пловдив: "За нас неприятното е, че всъщност голям фенофонд се загуби. 4 породи патици, отделно така наречената "няма" или "мускусна патица", 4 породи гъски, над 30 различни породи кокошки и сред тях "мехел", която е специфична белгийска порода, "аролкана", много специфична, която снася синьо-зелени яйца, една френска порода, която снася шоколадови яйца."

Възстановянето на генофонда ще е много трудно и ще отнеме време, признават от университета.

Доц. Боряна Иванова: "Много от тях не са местни породи. Много от тях не са от масовите индустриални породи. Някои са декоративни. Други са с по-лоши продуктови характеристики."

Проф. Васко Герзилов – катедра "Животновъдни науки" – Аграрен университет - Пловдив: "Ние имаме амбицията да го възстановим и от пролетта ще започнем да купуваме яйца от чужбина. Имаме инкубатори, съвременни, в които ще ги инкубираме и най-вероятно ще си възстановим фонда от птици."

Според експерти, най-вероятно заболяването е пренесено от диви птици. Фермата е дезинфекцирана, а зоната на 3 километра около нея се наблюдава.

Доц. Боряна Иванова: "Може би ще трябва да се помисли за евентуална бъдеща защита, защото в крайна сметка такива инциденти могат да се случват непрекъснато."

В учебната база, която е създадена преди 30 години, се обучават над 300 студенти от 5 специалности. С унищожаването на птиците се прекъсват практическите занятия на терен – поне до лятото догодина.

Русен Недев – управител на Учебно-тренировъчно поле: "Сега студентите няма къде да отидат. Няма къде да видят птици на живо. Всичко ще бъде само една теория. Но трябва законови промени университетите да бъдат допускани при по-облекчени условия."

Проф. Васко Герзилов: "Учебният процес ще пострада, защото ние водим тук студенти като ги обучаваме на терен. Казваме им някои особености по отношения отглеждане на птиците, поведението на птиците. Базата е много добра, защото тук птиците са пуснати и могат да извършват всички свои поведенчески инстинкти, включително и прашна баня и това ги прави така наречените щастливи птици."

За да не се прекъсва практиката, от университета искат по-облекчен режим за достъп на студенти до частните птицеферми. Както и бъдеща защита от болестта, която напоследък е едно от най-честите заболявания по пернатите.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Трима са падналите парашутисти край Ботевград, един е загинал
Дата: 23/10, 10:19

Идва бърза и лесна промяна за всички със скици на ниви и жилища в кадастъра
Дата: 23/10, 10:15

И днес абонати във Варна останаха без вода заради аварии
Дата: 23/10, 10:14

Дарко си навлече гнева на Гала
Дата: 23/10, 10:09

Беше един от най-големите жилищни комплекси в НРБ, писмо от 1989 година разказа как се е живеело там
Дата: 23/10, 10:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия