Орбан след срещата със Зеленски: Той не вярва в примирията с Русия, не са донесли нищо добро за Украйна


Дата: 03/07, 15:40

Ютуб

Унгарският премиер Виктор Орбан, който посети Киев във вторник, призна в интервю в края на посещението, че украинският президент е бил "скептичен" относно предложението му първо да обяви примирие и след това да се опита да започне мирни преговори, цитира интервюто Би Би Си, цитира Кросс.

Пред швейцарското издание Weltwoche Орбан повтори предложението си към Украйна и каза, че просто преди всичко иска да знае мнението на Зеленски по този въпрос.


"Какво мисли за възможността първо да се обяви прекратяване на огъня. Дори ограничено: две, три, четири седмици. И да кажем, че по време на това примирие можем да ускорим преговорите за мирния процес", обясни Орбан.

"Той каза, че има съмнения, че не му харесва наистина", отговори унгарският премиер на въпрос как реагира Зеленски. "Той каза: нека помислим за това, помислим за това." Той има лош опит с предишни примирия: според него те не са донесли нищо добро на Украйна.

Орбан, както и преди, не каза какво мисли Москва за това предложение, но журналистът не го попита за това.

Според украинския превод на думите на Орбан в Киев той заяви:

"Войната, в която живеете сега, има много силно въздействие върху сигурността на Европа. Ние високо ценим всички инициативи на президента Зеленски за постигане на мир. Казах на господин президента, че тези инициативи отнемат много време. Поради правилата на международната дипломация те са много сложни. "Помолих г-н президента да помисли дали би било възможно да поемем по малко по-различен път, да прекратим огъня и след това да продължим преговорите."

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че по време на разговорите в Киев с унгарския премиер Виктор Орбан го е призовал да се присъедини към усилията на Украйна за установяване на мир.

"Говорихме много за пътя към мира и по-специално към справедлив, траен, честен мир. Благодарих както за участието в срещата на върха за мира, така и за подкрепата на комюникето (в края на срещата). Говорих за това, което вече сме постигнали с нашите партньори в работата ни между срещите на върха, подготвяйки се за втората среща на върха за мира. Има добри развития и ще има още повече. Поканих Унгария и премиера Орбан да се присъединят към съответните усилия", каза Зеленски във вечерно обръщение.

Унгария отказа да предостави военна помощ за Украйна. Освен това тя блокира мерки на ниво ЕС, които възлизат на около 6,5 милиарда евро военна помощ за Киев за борбата му срещу руските сили.

Будапеща отдавна критикува Киев за ограниченията на правата на етническите унгарци в Украйна, особено по отношение на училищното обучение на роден език. Тя използва този въпрос, за да се противопостави на започването на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС миналата година.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ренета Инджова празнува рожден ден
Дата: 06/07, 03:00

Най-красивите килими на света в Несебър за лято 2024
Дата: 06/07, 02:50

Посрещни лятото с телевизия от А1 на специална цена от 8,99 лв. на месец
Дата: 06/07, 02:50

Имат ли пръст Илън Мъск, Маги Халваджиян и Иво Сиромахов в най-новото Криндж шоу на България
Дата: 06/07, 02:30

Франция с антирекорд по пътя към 1/2-финала
Дата: 06/07, 01:35

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия