Предлагат въвеждането на данък "захар" върху храни и напитки


Дата: 30/09, 20:12

Кадър: Нова тв

От Българския зъболекарски съюз поискаха да се въведе данък „захар” върху напитки и храни. Аргументите им - в момента масово се влага захар дори в там, където не очакваме. Което от своя страна вреди на здравето ни.

Темата противопостави мненията на зъболекари, производители на храни и напитки и диетолози. Според инициаторите, идеята е да се намали употребата на захар с до 10% и да подобри здравето на хората, предаде Нова тв.

Ако бъде въведен такъв данък, като възможни стоят две хипотези. Първата – поскъпване на цените на изделията, което ще се отрази пряко на крайния потребител. И втората – намаляване на захарта в състава на изделията и заместването й с подсладители, върху които няма данък.

Още преди да влезе в ключова фаза на обсъждане – идеята за данък „захар” срещна сериозни критики от производителите на храни и напитки. „Да се допуска дори, че ще се увеличава още повече тази данъчна тежест, е напълно недопустимо. Добавянето само на 5% отгоре би ни изравнило с акцизните стоки като алкохол, бира и цигари. ((+Ние подаваме ръка и на господин Шарков да потърсим балансирани и по-работещи решения. Естествено никой родител няма да спре да купува сладки изделия”, коментира изпълнителният директор на Сдружение „Храни и напитки България” Яна Иванова.

На първо време идеята е насочена към производителите на напитки. Ако се въведе и за храните - това би засегнало дори хляба и туршиите например, в които също се добавя захар. В своя защита от Българския зъболекарски съюз казват, че този данък би бил една от решаващите стъпки за намаляване на употребата на захар.

„Тоягата е това – налагат се данъци както върху тютюневите изделия, и на базата на убеждение, на базата на по-скъпите продукти, се намали тютюнопушенето. Аз на момента настоявам с тази препоръка да се случи това нещо – а как ще случи, сяда се и се обсъжда”, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Шарков.

Според диетолози – мярката може да бъде с обратен ефект. Тъй като някои производства вероятно ще заобиколят облагането с данък, като заместят захарта с подсладители. „Печалба от страна на производители, които ще влагат по-ниско стойностна, ниско бюджетна компонента – това са подсладителите. Но потърпевши ще бъдат хората, които купуват тези храни. + В частност сладките храни са подкрепителните закуски, удоволствията за нашите деца- всъщност те ще бъдат потърпевши”, обясни специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

Подкрепа за въвеждането на данък „захар” ще се търси от новия парламент.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Жестока катастрофа с БМВ и автобус на бул. “Сливница“ в София
Дата: 30/09, 22:10

Хакатон EIT Food Challenge Lab 2024 България 25-26 октомври 2024 г.
Дата: 30/09, 22:00

Спартак тресна Септември в София
Дата: 30/09, 21:53

Израел обяви част от северната си граница за затворена военна зона, влизането в нея е забранено
Дата: 30/09, 21:50

Обвиненият в опит за убийство на Тръмп пледира невинен
Дата: 30/09, 21:33

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия