През есента нараства вероятността от заразяване с трихинелоза, предупреждават от РЗИ-Добрич


Дата: 30/09, 18:27

Снимка: Пиксабей

Вероятността от заразяване с трихинелоза през есента нараства, предупреждават от Регионалната здравна инспекция в Добрич.

Оттам добавят, че заболяването може да засегне хора, домашни и диви свине, както и котки, кучета, лисица, вълци, мишки и други. Най-голям брой заразени се регистрира в периоди, когато се приготвят домашни колбаси. Заразяването може да стане от заразено животно, погълнало трихинелни ларви, но прогнозирането дали човек е с това заболяване е трудно.

От РЗИ- Добрич допълват, че през 2024 година в страната са регистрирани 37 заболели от трихинелоза поради консумация на заразено свинско месо. За последните 10 години в област Добрич не са регистрирани случаи на това заболяване, припомнят от здравната испекция.

Симптомите, свързани с трихинелоза, могат да се появяват до 20 дни след заразата. В началото е характерна появата на  болки в корема, повръщане, висока температура, силно главоболие, оток по клепачите. При тежко протичане могат да настъпят усложнения като неврит, радикулит, пневмония, енцефалит, предупреждават още от РЗИ-Добрич.

Здравната инспекция препоръчва да не консумира неизследвано месо, да се отглеждат домашни свине в хигиенно издържани помещения, с предотвратен достъп на гризачи в тях, както и до фуража.

Към председателите на ловно-рибарските дружества в областта, са изпратени писма за стриктно спазване на противоепидемичните мерки по отношение на трихинелозата, предаде БТА.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Предлагат въвеждането на данък "захар" върху храни и напитки
Дата: 30/09, 20:12

“Островът“ по бТВ си има нов господар
Дата: 30/09, 20:11

Милионер на 22 години иска да влезе в Биг Брадър
Дата: 30/09, 20:11

Първите евакуирани българи от Ливан: Изключително сме благодарни на МВнР, посолството и премиера
Дата: 30/09, 20:02

Емблематичен производител от времето на НРБ в Родопите сключи изненадваща сделка
Дата: 30/09, 19:58

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия