Нова тревога в Румъния, вдигнаха F-16 за втори път в последните дни


Дата: 19/10, 13:57

снимка Пиксабей 

Румънското Министерство на националната отбрана съобщи, че рано тази сутрин, около 2:30 часа, системата за радарно наблюдение на румънската армия е засякла въздушна цел с малки размери в Черно море на около 45 километра от село Сфънту Георге, окръг Тулча, предаде БТА.

"Поради факта, че откритата цел се движеше по маршрут към държавната граница на Румъния, бяха задействани съгласно процедурите структурите на Бойната служба за разширена охрана на въздушното пространство под ръководството на НАТО, а впоследствие и на въздушната полиция под национално командване", се посочва в съобщение на министерството.

"За наблюдение на ситуацията излетяха последователно два самолета F-18 на испанските военновъздушни сили от 57-а военновъздушна база "Михаил Когълничану" и съответно два самолета F-16 на румънските военновъздушни сили от 86-а военновъздушна база Борча", информира министерството на отбраната.

Според цитирания източник радарният сигнал е показал преминаване на сухопътната граница на Румъния около 4:00 часа в зоната на село Гура Портицей. В този момент Националният център за военно командване е уведомил Главния инспекторат за извънредни ситуации за прилагане на мерки за предупреждаване на населението в североизточната част на окръг Констанца.

Радарите за въздушно наблюдение са следили непрекъснато маршрута на целта, която се е насочила към населеното място Коджалак в окръг Констанца, като максималната дълбочина на проникване в националната територия е била 19 километра. Бойните самолети не са имали визуален контакт с целта в нито една точка от маршрута й, се отбелязва в съобщението.

Системата за наблюдение е загубила радарния сигнал южно от село Коджалак около 4:30 часа.

"Прекратяването на въздушната тревога беше предадено около 5:10 часа, а бойните самолети се върнаха в базите си на дислоциране. От наличните данни в момента не е установена вероятност за съществуване на зона на сблъсък на територията на страната", отбелязва цитираният източник, като допълва, че силите на Министерство на националната отбрана ще направят оглед на зоната днес.

Министерството посочва, че е информирало в реално време съюзническите структури по отношение на ситуацията и остава в постоянен контакт с тях.

Това е втори подобен случай в Румъния в рамките на два дни. В четвъртък вечерта страната също вдигна два испански и два румънски изтребителя, след като неидентифициран обект наруши въздушното ѝ пространство в югоизточната част на страната близо до Черно море.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кампания "OCTOBER ROSE" в Център по Образна Диагностика д-р Христо Куцаров
Дата: 19/10, 16:20

БСП - Обединена левица с грандиозно събитие в Шумен на 21 октомври
Дата: 19/10, 16:20

Кола се запали на столичен булевард
Дата: 19/10, 16:14

The New York Times: Яхия Синуар е прострелян в главата
Дата: 19/10, 15:58

Русинова: Тази госпожица е много "модерна", но има остър недостиг на сиво вещество в главата
Дата: 19/10, 15:372 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия