Душ слушалките и четките ни за зъби са пълни с вируси, които могат да спасят човешки живот


Дата: 10/10, 19:10

Снимка: Пиксабей

Душ слушалките и четките ни за зъби са пълни с вируси. Тези вируси обаче могат да спасят човешки живот. Това показва ново проучване, публикувано в списание Frontiers in Microbiomes.

Топлата и влажна среда на повърхността на двата предмета е идеална за размножаване на микроби, а данните от проучването показват стотици вируси, които живеят там, съобщава bTV.

Тези вируси обаче не са причинители на настинка или грип (или на нещо по-лошо).

Наричат се бактериофаги и са естествен враг на бактериите. Мисията им е да атакуват, залавят и поглъщат определен бактериален вид.

„Открихме много вируси, за които знаем изключително малко, и други, които никога преди не сме виждали. Удивително е колко много неизползвано биоразнообразие има навсякъде около нас“, казва пред Си Ен Ен Ерика Хартман, която е ръководител на изследването.

Изследователите са взели проби от биофилми - подобни на лепило общности от микроорганизми, прикрепени към дадена повърхност - взети от 34 четки за зъби и 92 душове.

 

Бактериофагите се използват в клинични изпитвания като потенциално решение на нарастващия проблем с антибиотичната резистентност сред хората.

Като заразяват и се репликират в бактерия-гостоприемник, те могат да убиват различни патогени и така да се превърнат в основа за лекарства, които да лекуват антибиотичната резистентност.

„Има интерес и към разработването на може би по-сложни лекарства, така че вместо да приемате широкоспектърен антибиотик и да унищожите целия си микробиом, да можете да приемате това лекарство, което да повлияе само на патогена и да остави останалата част от микробиома непокътната“, обяснява Хартман.

Световната здравна организация определя проблема с антибиотичната резистентност като една от най-големите глобални заплахи за общественото здраве, тъй като той може да направи много по-рискови стандартните медицински процедури като хирургията, цезаровото сечение и химиотерапията.

Въпреки че идеята, че в домовете ни живеят толкова много малки същества, може да изглежда обезпокоителна, Хартман смята, че като общество трябва да се научим да ценим бактериофагите.

„Микробите са навсякъде около нас. Нямаше да можем да смиламе храната си или да отблъскваме инфекциите, ако ги нямаше“, казва тя.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Моторист загина след удар с кола на Околовръстното в София
Дата: 10/10, 21:16

Стивън Сегал във филма: Готов съм да умра редом до Путин
Дата: 10/10, 21:151 Коментар

Станимира Стоянова – дългогодишен преподавател в Академия “Дълголетие” и експерт във фризьорството, откри нов салон във Варна
Дата: 10/10, 21:15

Отново агресия между ученици - осмокласничка пострада сериозно след нападение от друго момиче
Дата: 10/10, 21:14

Насред бетона във Варна избуя джунгла
Дата: 10/10, 21:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия