Жеги, над 51 градуса в Саудитска Арабия


Дата: 19/06, 20:56

Снимка Pixabay

Най-малко 550 поклонници са починали вследствие на високите температури по време на ежегодното поклонение хадж в Саудитска Арабаия. Горещата вълна обхвана части от САЩ, Европа и Балканите, съобщава БНР.

До 51,8 градуса достигнаха температурите в саудитския град Мека в последните дни, където се проведе едно от най-големите поклонения в света. Според източник на „Ройтерс“ жертва на високите температури са станали над 500 поклоници. Саудитският национален метеорологичен център потвърди, че най-малко 325 души са загинали по време на поклонението тази година.

В Съединените щати горещата вълна в североизточните райони все още продължава, докато Тексас се подготвя за първата тропическа буря. Предупреждения са в сила по крайбрежието от Сан Луис до устието на Рио Гранде.

Необичайно високи са температурите и в Европа и на Балканите. Оранжев код за опасни жеги е в сила за Букурещ и 16 окръга на Румъния. На места температурите ще достигнат 38-40 градуса. Близо 2000 хиляди души са имали спешна нужда от помощ.

Горещата вълна в Румъния ще продължи до средата на следващата седмица.

В Сърбия до събота се очакват температури до 40 градуса, затова властите препоръчват повишено внимание до края на седмицата.

Между 33 и 40 градуса ще бъдат температурите в Република Северна Македония в следващите няколко дни. В цялата държава до неделя е обявен оранжев код. 

От днес до неделя бременните жени и хората над 60 години не трябва да ходят на работа, в детските градини се препоръчва да не се извеждат деца на открито от 11:00 до 17:00 часа.

Косово и Албания също са обхванати от гореща вълна, след седмици на проливни дъждове. Властите очакват температури от близо 40 градуса тази седмица.

„Тази година температурите са по-високи от миналата. Още е юни. Можете ли да си представите какво ще бъде, когато дойдат юли и август? Тази година е много по-топла“, каза жител на албанския крайбрежен град Дуръс.

У нас предупреждение от жълт код е в сила днес 15 области по крайбрежието на Дунав в Южна и Югозападна България. За утре предупреждението е за цялата страна, с изключение на Черноморското крайбрежие.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 27/06, 04:50

Фестивал на знанието събра умници от цяла България
Дата: 27/06, 04:10

Здравословно хранене
Дата: 27/06, 04:10

Валежи на много места в четвъртък
Дата: 27/06, 04:00

Кралят на лятото: ленът и ползите, които носи на цялото семейство
Дата: 27/06, 03:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия