Италия потъна в траур след мача с Швейцария


Дата: 29/06, 20:59

Кадър Ютуб

Швейцария детронира европейския шампион Италия и се класира за 1/4-финалите на Евро 2024.

На "Олимпиащадион" в Берлин хората на Мурат Якин тотално надиграха "адзурите" и спечелиха само с 2:0. Головете за големия успех вкараха Ремо Фройлер в 37-ата минута и Рубен Варгас секунди след подновяването на играта, предаде Gol.bg.

От състава на Италия на висота се представи единствено Джанлуиджи Донарума, който спаси страната си от разгром и тотален крах на Евро 2024. За всички 90 минути Федерико Киеза и компания почти не създадоха сериозни опасности пред Ян Зомер

Така Стария континент ще има нов шампион, а в спор за място на 1/2-финал коравите швейцарци чакат победителя от двойката Англия – Словакия, които се изправят един срещу друг утре.  

Селекционерът на "Часовниците" Мурат Якин направи само една промяна в титулярния състав от равенството 1:1 с Германия. И този ход беше принудителен – Рубен Варгас зае мястото на наказания Силван Видмер. Именно той помагаше на Дан Ндойе и Брийл Емболо в атака, докато нападателят на Лудогорец Квадво Дуа отново започна от пейката.

От своя страна Лучано Спалети смени повече от половината титуляри по време на драматичното равенството 1:1 с Хърватия, което се оказа ключово за класиране на 1/8-финалите. Опитният спец се върна към схема 4-3-3, като наказаният Рикардо Калафиори беше сменен от Джанлука Манчини. Матео Дармиан действа отляво заради контузията на Федерико Димарко, в халфовата линия Николо Фаджоли и Браян Кристанте бяха предпочетени пред Лоренцо Пелегрини и Жоржиньо.

Атаката "Скуадра адзура" беше изцяло обновена и от 1-ата минута Спалети заложи на Федерико Киеза, Джанлука Скамака и Стефан Ел Шаарауи, за когото това беше дебют на Евро 2024.

В последните шест директни мача, двата отбора имаха пет равенства и една победа за Италия. Успехът дойде именно на Европейско първенство – 3:0 през 2021 г. в груповата фаза, и хората на Спалети се надяваха сега отново да надделеят над Швейцария на шампионат на Стария континент.

"Часовниците" обаче започнаха мача по-агресивно, залагаха на дълбока преса, но освен няколко центрирания, не успяха да застрашат сериозно Джанлуиджи Донарума. От другата страна Ян Зомер също беше без работа и до 23-ата минута нямаше точен удар в мача.

След това Швейцария пое контрол над мача и пропусна великолепна възможност да поведе в резултата. Брийл Емболо беше изведен на чиста позиция в наказателното поле и стреля, но Донарума с великолепна намеса спаси.

В 37-ата минута Швейцария поведе напълно заслужено. Ремо Фройлер получи огромно свободно пространство, след като стигна до прецизен пас в наказателното поле. Той не се поколеба да нанесе страхотен удар, с който намери долния ляв ъгъл и матира Донарума за 1:0!

До края на полувремето Донарума и гредата спасиха"адзурите", след удар от фаул на Фабиан Ридер, а за първите 45 минути Зомер беше като на почивка, след като Италия не отправи нито един точен или неточен удар.

На почивката Лучано Спалети взе мерки пусна в игра Матия Дзакани за сметка на Стефан Ел Шаарауи, но секунди след подновяването на играта, Италия получи втори гол във вратата си. След страхотно разиграване на късо пространство около наказателното поле, Рубен Варгас получи топката и с фамозен удар в горния ляв ъгъл не остави шансове на Донарума за 2:0!

В 52-ата минута Италия можеше да се върне в мача, след като необезпокояваният Фабиан Шер реши да чисти с глава и насочи топката към собствената си врата, но гредата го спаси от нелеп автогол.

В 72-ата минута и Джанлука Скамака уцели гредата, след като засече от вратарското поле и хората на Спалети пропуснаха шанс да се върнат в мача, макар че не е сигурно дали ВАР нямаше да отмени евентуалния гол за засада. До края не падна нов гол и Швейцария детронира Италия.    

Швейцария - Италия 2:0

Голмайстори: 1:0 Фройлер (37), 2:0 Варгас (46)

Швейцария: Зомер, Шер, Аканжи, Родригес, Ридер (72-Стергиу), Фройлер, Джака, Ебишер (90-Щефен), Варгас (71-Цубер), Емболо (72-Дуа), Ндойе (77-Сиеро)
Селекционер: Мурат Якин

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Манчини, Бастони, Дармиан (75-Камбиазо), Барела (64-Ретеги), Кристанте (75-Пелегрини), Фаджоли (86-Фратези), Киеза, Скамака, Ел Шаарауи (46-Дзакани)
Селекционер: Лучано Спалети

Стадион: "Олимпиащадион", Берлин
Съдия: Шимон Марчиняк
Жълти картони: Барела, Ел Шаарауи, Манчини (Италия)

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 



Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Продадоха на търг фланелки на Стоичков и Балъков, парите ще са за паметник на Трифон Иванов
Дата: 01/07, 23:51

А1 реализира шестото издание на своята Лятна академия с участието на 25 ученици и студенти
Дата: 01/07, 23:50

Слънчево и горещо във вторник
Дата: 01/07, 23:26

Световен гигант вдига завод в този български морски град
Дата: 01/07, 23:16

Тежка катастрофа на пътя Разград – Шумен
Дата: 01/07, 23:12

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия