Символът на морска България "Калиакра" отбеляза 40-годишнината си с плаване във Варненския залив


Дата: 29/06, 21:28

Кадър Maritime.bg

Пожелавам един ден учебният ветроходен кораб „Калиакра“ да тръгне отново на учебни плавания с практиканти, каза днес при отбелязването на 40-годишнината от вдигането на българския флаг на баркентината нейният първи капитан Тома Томов, предаде БНР.

Той уточни, че през всичките години до сега над 3200 практиканти са преминали обучение на борда на ветрохода.

 Капитан Тома Томов е командир на плавателния съд от 1984 до 1990 година и от 1997 до 2010 година. Първият курс на ветрохода с практики е през април 1985 година от Риека, където корабът е бил на ремонт, към Варна.

Капитан Томов си спомня, че кръстницата на „Калиакра“ е вече покойната Лидия Славова. Той разказа, че не само първият път, а всеки път, когато корабът се завръща във Варна, е пълно с посрещачи на Морска гара.

Обичта на варненци и завършилите Военноморското училище към ветрохода е огромно, каза на тържеството и изпълнителният директор на Параходство Български морски флот кап. Александър Калчев. Той изрази надежда „Калиакра“ да изпълнява по-често мисията, за която е построена.

Директорът на Българския морски квалификационен център, който е собственик на ветрохода, кап. Денчо Добрев обяви, че отново се възобновяват кадетските програми и стажове на борда на кораба. По думите му ще се разчита на учениците от Варненската морска гимназия.

На тържественото отбелязване на годишнината от вдигането на националния флаг присъстваха членове от първия екипаж на кораба, представители на морската общност. Празникът уважиха областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът Благомир Коцев, представители на Военноморските сили, на държавните и местните власти и др.

Отбелязването завърши с плаване на гостите на ветрохода във Варненския залив.

От първи юли започват отново разходките с баркентината "Калиакра", както и провеждането на плавателна практика на учениците.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Продадоха на търг фланелки на Стоичков и Балъков, парите ще са за паметник на Трифон Иванов
Дата: 01/07, 23:51

А1 реализира шестото издание на своята Лятна академия с участието на 25 ученици и студенти
Дата: 01/07, 23:50

Слънчево и горещо във вторник
Дата: 01/07, 23:26

Световен гигант вдига завод в този български морски град
Дата: 01/07, 23:16

Тежка катастрофа на пътя Разград – Шумен
Дата: 01/07, 23:12

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия