Глоба за всички с домашни любимци в блока без регистрация


Дата: 15/10, 20:07

Пиксабей

Размерът на данъка варира в зависимост от местоположението

Притежанието на домашен любимец може да донесе радост и компания, но наред с това, изисква и отговорности, включително финансова грижа. В много градове и общини в България е задължително собствениците на кучета да регистрират своите любимци и да заплащат годишен данък. В тази статия ще разгледаме какви са разходите, свързани с регистрацията на домашния любимец, и защо е важно да се спазват правилата, предаде БТВ.

Размерът на данъка варира в зависимост от местоположението и може да е различен в отделните общини. В повечето случаи сумата за регистрация на домашен любимец (куче) е между 20 и 30 лева годишно. Например:

В сайта на столична община пише, че  годишната такса е 24 лева.

В сайта на община Пловдив открихме, че  сумата е 30 лева годишно.

В община Варна данъкът за куче е 20 лева.

Важно е да се отбележи, че има различни облекчения и освобождавания от таксата. Например, собствениците на кастрирани кучета често са освободени от данък, като стимул за предотвратяване на безконтролното размножаване на животни. В Столична община кастрирано куче не подлежи на данък, ако процедурата е документирана. Освен това, кучета, които са служебни (като полицейски или спасителни), както и тези на хора с увреждания, също обикновено не се облагат с данък.

Процедурата по регистрация на домашен любимец обикновено включва няколко стъпки:

Посещение при ветеринарен лекар

Важно е кучето да има поставен микрочип, който служи като средство за идентификация. Повечето ветеринарни лекари предлагат тази услуга, а цената за поставянето на микрочип варира около 20-40 лева.

След като кучето има микрочип, собственикът трябва да подаде заявление за регистрация в местната община. Необходимите документи обикновено включват:

   - Данни за собственика и животното.

   - Сертификат от ветеринар за поставен микрочип и извършени ваксинации (особено срещу бяс).

Любомира, която създава торти за рождения ден на кученцата в София (ВИДЕО)

„Да вървиш по пътя на Dogalicious означава да вървиш по-бавно, да намалиш екологичния си отпечатък", казва създателката на устойчивия бранд за кучета

Заплащане на таксата

След подаване на заявлението, собствениците заплащат дължимата сума. Плащането може да се извърши на каса в общината или онлайн, ако тази опция е налична.

Заплащане на таксата

След подаване на заявлението, собствениците заплащат дължимата сума. Плащането може да се извърши на каса в общината или онлайн, ако тази опция е налична.

Получаване на регистрационен номер

След успешна регистрация, на собственика се издава документ за платен данък, както и регистрационен номер или идентификационен знак за кучето.

Какво се случва при неспазване на закона?

Неспазването на изискването за регистрация може да доведе до глоби, които варират в зависимост от общината. В Столична община, например, глобата за нерегистрирано куче е около 200 лева. Освен това, при проверки на обществените места, общинските инспектори могат да наложат санкции на собственици, които не спазват правилата.

Защо е важно да регистрирате своя домашен любимец?

Регистрацията на домашен любимец не е просто административно задължение. Тя е част от по-широката система за контрол и управление на популацията на домашни и безстопанствени животни. Чрез поставянето на микрочип и спазването на правилата, вие не само осигурявате по-голяма безопасност на своя любимец, но и допринасяте за хуманното отношение към животните като цяло.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Още един официално влезе в „Игри на волята“
Дата: 15/10, 22:29

3:0 за Северна Ирландия срещу България само за 32 минути игра
Дата: 15/10, 22:20

Северна Ирландия поведе рано на България
Дата: 15/10, 22:10

Националната образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI” гостува във Варна
Дата: 15/10, 22:00

А1 е първият телеком в България, който предлага достъп до стрийминг платформата SkyShowtime
Дата: 15/10, 22:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия