65 литра на квадрат се изсипват до няколко часа в част от България, в другата остава мор


Дата: 02/07, 10:47

Кадър Метео Балканс

В следобедните часове и вечерта се очаква над западната и централната част от страната да се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки, прогнозира НИМХ.

В няколко области в Северозападна България явленията ще бъдат по-интензивни. Оранжев код за интензивни валежи е в сила в областите Видин, Враца, Монтана и София – област.

Очакваните количества на валежите са между 40 и 65 литра на квадратен метър. В останалата част от страната е обявен жълт код за интензивни валежи и гръмотевици, също и за опасно високи температури в източните райони.

Оранжев код е в сила и в област Русе, но там е за опасни горещини.

В област Варна пък е в сила жълт код за опасни жеги.

 

 

Ето какво съобщават и любителите синоптици от "Метео Балканс":

Температурите ще се понижат, но ще останат типични за летния сезон. Времето по планините няма да е благоприятно за пътувания и изгледи, поради образуването на гръмотевични бури. Моля, следете прогнозите за времето внимателно!!!

 

През деня ще е предимно слънчево и горещо. Още в ранния следобед, отначало над планините, а по-късно през деня над Дунавската равнина и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Очакваните валежи, като цяло ще са  най-интензивни над местата оградени на картата! 

Валежите ще са съпроводени от гръмотевици, ще има условия и за градушки. По-късно през деня бурите ще се сливат в мезо-конвективни системи и ще обхванат голяма част от Централна и Североизточна България. Гръмотевични бури се очакват и през нощта срещу сряда!  Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и в Дунавската равнина ще е до умерен.

Mаксималните температури ще са между 32-37°С. Малко по-ниски ще са над Западна България - до 28-30°С.

 

Екипът на Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо време, които са валидни за вторник -сряда - 02-03 юли 2024 г. 

(Забележка: Картата показва районите, в които вероятността за опасни явления е най-голяма, но НЕ винаги бурите обхващат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:
Издаваме код за силен дъжд, като очакваното сумарно количество ще е между 15-20 л./кв. м. Не се очакват екстремни явления! През летния сезон е възможно да падне и дребна градушка. 

Оранжев код:
Издаваме този код за проливни или “обложни” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления). През есенния сезон се издава и за “обложни” валежи. 

Предупреждение за опасно време

Червен код:
Валежите на много места над посочените райони  ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок е и рискът от материални щети. Очакваните валежи ще са между 50-80  л/кв.м.

Явления: Средна и едра по размер градушка,риск от торнада и мезо-конвективни системи. Издава се и за обложни продължителни валежи.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



В 11:30 часа мощен тътен разтърси голям български град
Дата: 04/07, 11:42

Геро избухна: Злобичката на българина е да гледа в двора на другия и да дава акъл
Дата: 04/07, 11:40

Панел за алергии и TORCH тестове за бременни в новите профилактични кампании на „ЛИНА”
Дата: 04/07, 11:40

Коментатор: Станалото вчера с ДПС е предупреждение към Пеевски от Доган
Дата: 04/07, 11:33

Строиш нова бензиностанция в ЕС, като да купиш фабрика на 9-и септември
Дата: 04/07, 11:32

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия