АЕЦ "Козлодуй": Лек инцидент. Няма никакви опасности


Дата: 22/06, 23:20

снимка: Булфото 

"В никакъв случай българите не трябва да се притесняват от този лек инцидент".

Това каза пред "Фокус" зам.-изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Андрей Красночаров по повод изтичането на радиоактивна вода от VI блок по-рано тази седмица."Наистина беше допусната грешка при събиране на схема за дрениране и това доведе до преливане на една част от водата навън, т.е. в помещенията на херметичния обем на блока. Това е неприятно като случай, но не води до никакви опасности и последствия, тъй като самите помещения, в които се намира въпросното оборудване, са предназначени точно за това. Тоест, течът бе почистен след това и нямаше никакво допълнително облъчване на персонала, тъй като организацията беше проведена под стриктен контрол", поясни Красночаров.

Той е категоричен, че не е имало никакви последствия нито за персонала, нито за помещението, нито за околната среда.

"Няма повод за никакви притеснения. Даже това събитие не подлежи на докладване в АЯР (Агенцията за ядрено регулиране - бел. ред.), но все пак ние я уведомихме, че е станало и съответно взехме необходимите мерки за отстраняване на последствията", допълни зам.-изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй".

"Аз предполагам, че г-н Касчиев много добре знае, че не е станало нещо толкова опасно. Пак повтарям - този случай дори и не подлежи на докладване, само сме уведомили АЯР, че наистина е станало такова събитие", отчете Красночаров.

"Заливането е станало на определен участък на оборудването, който веднага е бил почистен. Извършени са и съответните проверки. Там няма датчици, но ако той визира горния блок - те бяха само по капака и отново казвам, бяха почистени", подчерта Красночаров, предава Фокус.

"В никакъв случай българите не трябва да се притесняват от този лек инцидент, персоналът продължава да работи в същите помещения. Няма никакви опасности", категоричен е Андрей Красночаров.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



България получава още една квота в класическата борба за Париж
Дата: 28/06, 02:14

Кристалина Георгиева: САЩ трябва да се справят с дълга
Дата: 28/06, 01:302 Коментара

Здравословно хранене
Дата: 28/06, 01:30

Манчестър Юнайтед готови да удвоят заплатата на бранител на Барселона при трансфер
Дата: 28/06, 01:00

Кралят на лятото: ленът и ползите, които носи на цялото семейство
Дата: 28/06, 01:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия