Внимание! Ужасяваща измама в социалните мрежи със снимки на починали деца


Дата: 08/08, 08:13

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова тв

Ужасяваща измама в социалните мрежи набира все по-голяма скорост. Става дума за фалшиви кампании в помощ на болни деца, като се използват снимки на деца, като в някои от случаите те са реални, а в други малчуганите вече са починали. 

През последните две седмици много често започнаха да се появяват във фейсбук кампаниите за набиране на пари за Алекс и за София. Буквално от снощи се появи още една за детето Ана. Тези кампании будят огромни съмнения. В случая с кампанията за София, намерихме семейството на момиченцето. Родителите са от Украйна, а полска организация им помага, за да съберат средства за лечение. Действително детето съществува и има нужда от помощ. Но снимките са откраднати, историята й се превежда на различни езици, включително и в България и набира средства, но тези пари не достигат до София. Семейството потвърди, че фондонабират само през една полска организация и всички други кампании за нея са фалшиви. Банкови сметки в менте-кампаниите не са посочени, а са дадени дигитални възможности. Но когато става въпрос за пари, всичко може да бъде проследено.

Това коментира пред Нова тв Павел Андреев, създател на едноименна платформа за събиране на средства за лечение. 

Проблемът е не само, че хората биват мамени, но и че измамниците се намират в трети държави, които не съдействат на нашите органи, посочи той.

Кампанията за Алекс "Алекс винаги силен" е другият случай. Платформата е идентична с първата - сърцераздирателна история за онкоболно дете, а то дори не е вече между живите. Самият факт, че двете платформи са идентични, ми говори, че става дума за измама, коментира той.

Измамниците са изключителни психолози. От една страна те показват онкологично болно дете, изоставена майка, която се бори за детето си, а от друга страна като гледаш в платформата как на всяка минута някой дарява и сумата се увеличава, създава усещането за общност у хората и ги мотивира да даряват, обясни той. 

Аз съм убеден, че и даритерите вътре не са реални, а това се прави точно с цел да създават усещане, да вменяват нужда хората да помогнат, допълни той.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Първата хип-хоп адаптация на класическата приказка на Луис Карол "Алиса в страната на чудесата"
Дата: 10/09, 04:50

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 10/09, 04:10

PINOMM – Софтуер за фактуриране
Дата: 10/09, 04:00

Тази страна може да смени столицата си
Дата: 10/09, 04:00

Отлични резултати с над 1000 чернодробни трансплантации в Acibadem, Турция
Дата: 10/09, 03:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия