Легендарната водеща на БНТ Мария Янакиева: Това бяха първите думи на Тодор Живков, като ме видя


Дата: 30/06, 13:13

Кадър БНТ

Едва ли има телевизионен зрител над 55, който да не разпознае гласа на Мария Янакиева. Тя прекара пред микрофона повече от 3 десетилетия. Заедно с Мария Тролева, Анахид Тачева, Лили Ванкова, Любинка Няголова, Христина Христова тя се превърна в ярко, разпознаваемо лице от екрана, пише Блиц.

Ето какво разказа тя за срещата си с Тодор Живков.

Два пъти се случи. Натовариха мен и Мария Тролева да го поканим на професионалния ни празник. Влязох в кабинета, Живков стана и със смях ми вика: “Айде бе, Мария, къде си, заповядай!”. Вътре вече седяха Мария Тролева и Иван Славков-Батето. Живков ни заразказва спомени от партизанското движение и изведнъж спря. “Забравих да ви почерпя. Какво ще пиете?”.

Мария веднага каза: “Чинцано, другарю Живков”. Секретарката му донесе нещо червено. До този момент бяхме пили само бяло, но не и червено. Живков се учуди и попита Славков: “Иване бе, я виж това не е ли чинцано?”. Иван категорично каза: “О-о-о, другарю Живков, аз от питиета не разбирам”. 

Втората ми среща с Тодор Живков бе в Бояна, след 10 ноември, когато той беше под домашен арест

Тогава се оказах в компанията на група млади журналисти. На въпроса дали ще се съгласи на телевизионно интервю и уточнението им “Ние ще платим за него”, Живков само се изсмя и рече: “Знам, че това няма да стане”. Позна!

- Как си тръгнахте от телевизията?

- Асен Агов ни уволни с телеграми през 1992 г. При Георги Ламбрев изпратиха чистачката да му каже, че го уволняват. Тя го спира и му казва в лицето: “Трябва да ви дам една бележчица”. Заповедта за уволнение. Грехът ни беше, че сме работили по времето на Тодор Живков. Всъщност ние четяхме текстове, написани от Асен Агов, шеф на телевизията, който преди това работеше в БТА.

Поискахме среща с него. Не ни отказа, дойде целият червен като рак от неудобство. Заяви, че повече с нас няма да работи. Налагало се да вземе други хора, а ние можем да им помагаме и да ги обучаваме. Викам му, Асене, след като не щеш нашето четене, защо да обучаваме други да го правят по същия начин?! Не можехме да си представим, че нас ще ни махнат, а ще сложат хора, които нямат представа от телевизия и от четене!

Агов започна да ни убеждава, че ще забогатеем. Ще има много реклами, ще завалят пари в телевизията! Ние ще си идем, но ще получаваме повече пари, защото ще ни викат и ще ни плащат големи хонорари. Георги Ламбрев не можа да се примири с раздялата с телевизията, затвори се вкъщи. Посещавахме го, а жена му се оплакваше: “По цял ден реди пасианси”. Заболя и си отиде. Мария Тролева хвана рак на гърдата и също почина. 

 



Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Етикетиране и опаковки. Решения и за вашата индустрия
Дата: 02/07, 11:10

Марков: Няма да има разцепление в групата на "Величие"
Дата: 02/07, 11:08

Добрев: Можем да се окажем камикадзета
Дата: 02/07, 11:051 Коментар

Преди 7 години живеех с 500 лева, сега харча 50 - 100 хиляди на месец, похвали се "ергенката" Капитонова
Дата: 02/07, 11:021 Коментар

Лъч надежда в образованието: МОН отчита по-високи резултати на учениците при външните оценявания и матурите
Дата: 02/07, 10:581 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия