Облаци на Апокалипсиса Маматус надвиснаха над част от България


Дата: 23/06, 19:15

Илюстрация Уикипедия:

Riazmusthafa

Т.нар. Облаци на Апокалипсиса - Маматус надвиснаха над Западна България.

НИМХ показа снимки от Кюстендил.

Такива облаци се виждат и над София.

Според специалисти пухкавите въздушни образувания са облаци от вида Маматус – Cumulonimbus mammatus и са сравнително рядко срещана разновидност на купесто-дъждовните облаци (Cb).

Характерно за този тип облаци е, че базата им като че ли е окачена с гроздове. За образуването на тази странна форма допринасят низходящите течения, намиращи се вътре в облака, които се срещат с възходящите течения, намиращи се под базата на облака и облаците добиват необичайна форма, оприличавана на женски гърди.

Когато изваляващи се купесто-дъждовните облаци (Cb) достигнат до суха, отчасти песъчлива местност, ивицата от падащи дъждовни капки престава да достига земята и се превръща в така наречената Virga – дъждовна ивица, недостигаща земната повърхност. Същевременно се забелязва как отделните струи на дъждовната ивица под влияние на срещнатите над по-топлата земна повърхност възходящи течения се огъват нагоре и се отправят обратно към облака. Възходящите течения явно са доста силни, понеже скъсяването на ивицата Virga, както и огъването стават за късо време и след няколко минути базата на облака има форма на маматус. Облака преминава над земни територии, без да капне нито капка дъжд, пише boliarinews.bg.

Според някои любители на конспиративните теории маматусите са изкуствено задействани аерозолни облаци и свързват явлението с геофизическата война, която се води на планетата. В някои публикации са известни като „облаци на апокалипсиса“, защото предвещавали големи бури.

През нощта ще бъде предимно ясно с по-значителна облачност до полунощ в крайните западни райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи. Ще бъде почти тихо. Утре ще е предимно слънчево.

Около и след обяд главно над Югозападна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи придружени с гръмотевици.

Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са предимно между 32° и 37°, по-ниски в крайните източни райони.

През седмицата започналото понижение на температурите ще продължи, а въздушната маса ще се лабилизира. Във вторник в следобедните часове на места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи, придружени и с гръмотевици.

В средата на седмицата над западната половина от страната ще се развива и по-мощна купесто-дъждовна облачност и се повишава вероятността за интензивни краткотрайни валежи, с локални значителни количества, гръмотевични бури и градушки. Максималните температури към петък ще са между 26° и 31°.

Над Източна България вероятността за валежи е малка, а по Черноморието през повечето дни от периода ще остане предимно слънчево, с до умерен източен вятър и температури до 30°. В събота валежите ще намалеят по обхват и интензивност, дневните температури слабо ще се повишат. В неделя ще бъде предимно слънчево и още малко по-топло.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Земетресение в Южен Азербайджан
Дата: 28/06, 09:21

Васил Терзиев: Лично ще платя евентуални глоби от СДВР
Дата: 28/06, 09:15

Анализатор: Байдън нямаше нужда от опонент, за да загуби дебата с Тръмп
Дата: 28/06, 09:122 Коментара

Цоков: Дуалното обучение влиза в университетите
Дата: 28/06, 08:52

Двама души са в болница след катастрофа на „Хемус“
Дата: 28/06, 08:452 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия