Утре продължава политическата ни сапунка: Започват консултациите при президента


Дата: 23/06, 19:45

снимка Булфото

Утре президентът Румен Радев дава началото на конституционната процедура преди връчването на мандатите за съставяне на кабинет. Дата за връчване на първия мандат още не е определена, тъй като първо са консултациите с партиите.

Първата серия консултации ще започне утре рано сутринта. И както е посочено в Конституцията, първият разговор за съставянето на кабинет ще бъде с ГЕРБ-СДС. Два часа след ГЕРБ на „Дондуков” 2 ще дойде втората политическа сила - ДПС, а след това ПП-ДБ. Така ще приключат консултациите за деня, а кога ще са със следващите 4 политически сили още не е ясно.

От партията на Бойко Борисов вече обявиха, че за тях възможен вариант за управление е експертно правителство, но с министър-председател и министри на отбраната и външните работи от ГЕРБ. По време на консултациите си с другите партии преговорният екип на първата политическа сила обяви, че виждат следващия кабинет и като кабинет на споделената отговорност.

С тях разговор обаче имаха само ДПС и ИТН. А след това Слави Трифонов обяви, че няма да подкрепят правителство нито с първия, нито с втория мандат, но ИТН са готови да предложат експертно правителство и да говорят с всички партии.

„На ГЕРБ не беше предложение за експертен кабинет. Когато Бойко Борисов се появи и каза, че премиерът, министърът на отбраната и външният -  това вече не е експертен кабинет. Този влак замина. Ако искат да се качат на влака на експертния кабинет - с третия мандат с друг подход. Говоря за всички, да избягаме от това ГЕРБ. Няма смисъл да го съживяваме. Освен това ние бихме искали да разговаряме с всички партии, а не само с ГЕРБ и ДПС. В тази конфигурация ПП-ДБ, в частта ДБ има доста по-добра експертиза”, заяви Тошко Йорданов.

В своя позиция от „Възраждане” обявиха, че също искат третия мандат. Според лидера им ако ИТН вземат мандата, те ще направят също кабинет с политическа оцветеност. „Възраждане” пък обещаха кабинет без ГЕРБ и ДПС. След като минат консултациите, във всеки един момент президентът може да връчи първия мандат, предаде Нова тв.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Млад мъж почина след инцидент с тротинетка в Средец
Дата: 28/06, 09:30

Земетресение в Южен Азербайджан
Дата: 28/06, 09:21

Васил Терзиев: Лично ще платя евентуални глоби от СДВР
Дата: 28/06, 09:15

Анализатор: Байдън нямаше нужда от опонент, за да загуби дебата с Тръмп
Дата: 28/06, 09:122 Коментара

Цоков: Дуалното обучение влиза в университетите
Дата: 28/06, 08:52

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия