Експерт отвори очите на България за месото и яйцата в Билла, Кауфланд и Лидл


Дата: 24/06, 12:57

Кадър БГ он ер

От данните на Министерството на земеделието и храните става ясно, че тенденцията да внасяме пилешко месо и яйца не е от днес. Традиционно дори внасяме много пилешко месо, основно за предаботка.

“Въпреки че по търговските мрежи може сами да видите охладено месо, което е внос от Румъния, Унгария. В един общ европейски пазар това са нормални тенденции, ние се надяваме да се среща и българско месо в съседните страни, което е абсолютно нормално", каза председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов в студиото на "България сутрин".

Ситуацията с вноса на месо и яйца обаче е тревожна. Гълъбов поясни, че когато те идват от трети страни, те са произведени при други условия. Така се появява нелоялна конкуренция.

“Точно в тази връзка са и нашите инициативи да се използва европейското законодателство и да се въведат импортни квоти за месо от Украйна. Такава инициатива е поета за яйцата. Трябва да има лимити", допълни експерта в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гълъбов е на мнение продуктите от Украйна са нелоялна конкуренция, защото развалят търговския баланс и най-вече - цените.

"Стандартите са различни, но Европейската комисия допусна Украйна до пазара и това вече им даде свобода да оперират свободно. Яйца внасяме основно от ЕС, с изключение на 2024 година. Вносът на яйца от Украйна нарасна изключително много и заради това ние поискахме на импортни квоти", подчерта председателят на Съюза на птицевъдите.

Яйцата от Украйна идват на доста по-ниски цени."Това са яйца от стандартни клетки, които са спрени от производство в ЕС през 2011 година. Това е една от причините. Другата причина си е чисто търговска. С около 20% по-евтини са от нашите. Това е напълно достатъчно, за да създава проблеми на пазара. Цените на едро в момента са около 0,18 лв. за M и L размер", коментира Гълъбов.

Експертът допълни, че страната ни е една от най-засегнатите от птичи грип. Инфлуенцата е нанесла много щети на кокошките носачки.

“При бройлерите имаме един изолиран случай, който беше относително голям, но малък на фона на нашето производство. Но при кокошките загубихме 2 млн. птици за около 6 месеца. За Гърция изнасяхме много яйца, но спряхме износа, за да може яйцата да останат в България", добави Ивайло Гълъбов.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ради Здравков: Три отбора са моите фаворити за титлата на Евро 2024
Дата: 28/06, 12:42

Министърът на отбраната: Помощта, която ние сме дали и даваме на Украйна, не е безвъзмездна
Дата: 28/06, 12:261 Коментар

Признание от Гърция: Кирилицата е божествен език
Дата: 28/06, 12:172 Коментара

Здравословно хранене
Дата: 28/06, 12:10

Брендо застава пред съда
Дата: 28/06, 12:071 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия