Икономист отвори очите на България за високите цени в магазините


Дата: 07/07, 13:02

Кадър БТВ

Защо в България цените се повишават?

На този въпрос по БТВ отговори Красен Станчев.

„По-високите цени идват от това, че няма конкуренция между продавачи и производители. Другото, което влияе на цените са съобщенията на правителствата. Когато е кажат, че ще увеличат доходите, те изпращат в търговския сектор интересно послание – ще има повече пари – вдигайте цените“, обясни доц. Красен Станчев

„Решението се взима не от Европейската комисия, не от Европейската централна банка, а с квалифицирано мнозинство – 2/3 от страните, членки на еврозоната трябва да повярват, че България спазва своите ангажименти. Не виждам как тези страни ще дойдат до такова мнение в обозримо бъдеще, тоест не по-рано от две години“.

Това заяви в „Тази неделя“ икономистът доц. Красен Станчев, който е основател на Института за пазарна икономика.

По думите му до края на годината България ще покрие критерия за инфлация.

„Инфлацията е количествен критерий и той ще бъде изпълнен, но има качествени критерии и критерии, свързани с върховенството на правото. Един от основните коментари в тази част на конвергентния доклад е, че промяната на Конституцията, която предполага, че гуверньор или зам.-управител на БНБ може да бъде служебен министър всъщност възбуди коментар и каза, че това не може да бъде, тъй като нарушава един от членовете за договора на функциониране на ЕС, където се казва, че на централните банки е забранено да участват във всякакви политически консултации, независимо дали на национално или наднационално равнище“, отбеляза Станчев.

Икономистът обясни, че по показателя „възнаграждения спрямо БВП“ България е доста напред спрямо останалите страни. По думите му 1999 г. досега в ЕС и Европа страната ни има най-високият ръст на възнагражденията.

„От средногодишния доклад на Световната банка е, че България е в относително добрите страни с перспектива за ръст на икономическия растеж за близките три години и попада в страните с относително висок растеж. Тази година БВП ще бъде малко над 200 млрд. лв., някъде около 11-115 млрд. лв. от него са доходите на хората. Това е 55%. В Европа с най-високи това равнище е в Швейцария – малко под 70%, в Австрия и Нидерландия – около 60%.“, посочи той. 

.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Президентът връчва втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ
Дата: 15/07, 07:011 Коментар

Хиляди остават днес без ток във Варна и областта
Дата: 15/07, 06:581 Коментар

Седмица на Пералнята в „Интермаркет” - 15% Отстъпкa на всички перални и сушилни
Дата: 15/07, 06:10

А1 стартира предварителните поръчки на Samsung Galaxy Watch7 и Samsung Galaxy Watch Ultra
Дата: 15/07, 05:50

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 15/07, 05:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия