Бивш министър: Извършваме климатични престъпления и ни излиза двойно


Дата: 18/08, 19:18

Снимка Булфото

Бивш министър посочи огромен проблем за България.

Бившият министър на околната среда и водите в кабинета "Денков" Юлиян Попов коментира климатичните промени в страната и проблемите, свързани с безводието, горските пожари и градските горещи острови. 

Ексминистърът отбелязва, че в страната все повече внимание се обръща на променящия се климат и на негативните последици, които следват. Според него липсва адекватни действия за предвиждането на вариациите на времето, пише plovdiv24.bg. 

Целият пост

В България се заговори по-сериозно за климата. Засега разговорите са най-вече насочени към безводието, горските пожари и градските горещи острови - кризисни явления, които ни притискат, очевидни са и предизвикват основателна тревога. И трите са познати от времето, в което са се появили гори и градове. Начинът, по който климатичните промени обаче се проявяват е през увеличаване на силата и честотата на тези явления. С други думи твърдения от типа “то винаги е имало климатични промени" са празни ФБ приказки. Нещата са доста по-сложни и е редно да се занимаем с климата много по-сериозно.

1. Климатичните вариации трябва да се предвиждат при почти всяко строителство, независимо дали те са свързани или не с климатични промени. Ние ги пренебрегваме, строим неадекватно и ни излиза двойно.

2. Климатичните промени засилват тези вариации. Тоест ставаме свидетели на по-сериозни и по-чести наводнения, горещи вълни, засушавания и съответно пожари. Трябва да предвиждаме тази промяна и да строим в съответствие с по-тежките сценарии за бъдещето. Не го правим.

3. Извършваме климатични престъпления. Сред тях са - застрояване на дерета, запечатване на “попивни площи" (полите на Витоша), зариване на ретензионни водни обеми (например Боянското блато), строеж на високи сгради насред охладителни въздушни коридори, черни фасади, бетониране и покриване на реки, ненужно разрастване на градската площ (Бистрица и др). Това са здравни и икономически престъпления, които обаче не фигурират никъде като престъпления. А те са престъпления, защото водят до намалена работоспособност, влошено здраве и огромни финансови загуби.

4. Климатичните промени имат и други измерения, свързани с океана и морето, с езерата, реките и биоразнообразието. Те са по-отдалечени от всекидневието ни и ни е по-лесно да ги пренебрегваме. Но са по-сериозни.

Засега добрата новина е, че темата климатични промени изглежда постоянно се вряза в медийните разговори, сред научните среди и сякаш дори и сред политическите елити. 

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 12/09, 03:10

PINOMM – Софтуер за фактуриране
Дата: 12/09, 03:10

На 12 септември рожден ден има Аня Пенчева
Дата: 12/09, 03:00

Препатили сънародници отърваха болницата
Дата: 12/09, 02:50

Английски и Немски език за деца и ученици от 5 години до 12-ти клас с Учебен център "Скоростно Учене" - Варна
Дата: 12/09, 02:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия