Обсъждат електрическите скутери да подлежат на регистрация


Дата: 24/06, 13:35

Снимка Булфото, архив

По пътищата и уличната мрежа се наблюдава нарастване броя на електрическите превозни средства, в това число и на двуколесните, като мотопеди и индивидуалните електрически превозни средства (известни повече като скутери и електрически тротинетки). В тази връзка "Пътна полиция“ напомня на собствениците и водачите им, че част от тези превозни средства (ПС) подлежат на задължителна регистрация. Освен това се изисква водачите им да притежават съответната категория свидетелство за управление на МПС (шофьорска книжка), пише plovdiv24.bg.

Как да разбера дали превозното ми средство подлежи на задължителна регистрация?

За всяко едно превозно средство, в това число и на електрическите мотопеди (т. нар. скутери), производителят задължително издава сертификат за съответствие с одобрен тип. В него е посочена категорията на самото превозно средство. Ако тя е L1e-A, ПС не подлежи на регистрация в звеното "Пътна полиция“, но за всички останали превозни средства от категориите от L1e-В до L7, регистрацията е задължителна.

Допълнителна ориентация може да даде мощността на двигателя. Не се регистрират само онези ПС, чиято работна мощност на електродвигателя е по-малка или равна на 1000 вата, във всички останали случаи превозното средство трябва да се регистрира в "Пътна полиция“.

Законът за движението по пътищата задължава всеки един водач по отворените за обществено ползване пътища да управлява регистрирано превозно средство (чл. 140, ал. 1). Неспазването на този текст кореспондира с Наказателния кодекс, който указва, че се наказва водач, който управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред (чл. 345, ал. 2). Наказанието е лишаване от свобода до една година или с глоба от 500 до 1000 лв.

Трябва ли ми шофьорска книжка, за да управлявам електрически мотопед (скутер)?

Законът за движението по пътищата (ЗДвП) задължава всяко пътно ПС, което участва в движението по отворените за обществено ползване пътища, да се управлява от правоспособен водач (водач, притежаващ свидетелство за управление на моторно превозно средство, валидно за категорията, към която спада управляваното от него ПС) (чл. 150 и чл. 150а от ЗДвП).

Нека водачите не се заблуждават от външния вид на тези машини, а да се интересуват повече и да знаят, че за управлението им се изисква СУМПС (шофьорска книжка). Ако ПС е от категориите L1 – L2, то следва водачът му да притежава свидетелство за категория M, а ако ПС е от категория L3, се изисква водачът му да притежава такова за категория А.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Министърът на отбраната: Помощта, която ние сме дали и даваме на Украйна, не е безвъзмездна
Дата: 28/06, 12:261 Коментар

Признание от Гърция: Кирилицата е божествен език
Дата: 28/06, 12:171 Коментар

Здравословно хранене
Дата: 28/06, 12:10

Брендо застава пред съда
Дата: 28/06, 12:071 Коментар

Фeдерацията по ветроходство започна кампания за привличане на деца във ветроходството
Дата: 28/06, 12:04

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия