ChatGPT: Това са 10-те най-безопасни града в България при ядрена война


Дата: 19/08, 10:10

Преди броени дни "Файненшъл Таймс" публикува карта с мишени, които Русия би унищожила с ядрено оръжие в случай на война. България участва само с 3 потенциални цели. Планът е изготвен в периода между 2008 и 2014 г. и е предназначен за руския флот. Основната част от ядрената триада на Русия обаче е наземно базирана. Важно е да отбележим, че списъкът включва множество страни, като Иран, Китай и други. Картата с целите показва как си представят адмиралите от руския флот потенциална война със Запада, предава DIR.BG.

Тази новина ни накара да проведем един малък експеримент. Използвахме изкуствения интелект ChatGPT, за да получим информация за най-вероятните ядрени цели в България. Алгоритъмът обаче отхвърли въпроса, като потенциално нарушаващ политиките му за използване.Задавайки въпроса по-друг начин получихме доста изчерпателен отговор за "потенциално уязвими в случай на сериозен конфликт места в България, които да избягвате". 

Най-застрашени, разбира се, са големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, 
Русе, Плевен и други стратегически обекти с важни заводи и енергийни мощности.

Освен това алгоритъмът разкри и 10 общини в България, които могат да бъдат сравнително безопасни при такъв сценарий.

Ето 10 общини в България, които според ChatGPT могат да бъдат сравнително безопасни при такъв сценарий:

Трън (област Перник)

Отдалечена и малка община в Западна България, близо до границата със Сърбия, но далеч от основни стратегически цели. Планинският терен на района осигурява допълнителна защита. В общината има минерален извор.

Белоградчик (област Видин)

Разположен в Северозападна България, далеч от големи индустриални и военни обекти. Белоградчишките скали предлагат естествена защита и правят района по-малко вероятна цел. Друг плюс е по-мекия климат и наличието на естествено укритие, като пещера "Магурата".

Чипровци (област Монтана)

Малка планинска община, разположена в Стара планина, далеч от основни транспортни и индустриални коридори, което я прави по-малко уязвима. Историческата и културната значимост на района добавя допълнителни плюсове, включително и заради наличната туристическа инфраструктура.

Борино (област Смолян)

Разположен в сърцето на Родопите, Борино е малка и отдалечена община. Районът е далеч от основни стратегически обекти и инфраструктура, което го прави относително безопасно място при мащабен конфликт.

Баните (област Смолян)

Тази община е малка и отдалечена, разположена в планински район, което намалява вероятността да бъде цел при военни действия. Наличието на минерална вода е друг плюс на общината.

Годеч (област София)

Годеч е малка община в Западна България, разположена близо до границата със Сърбия и КПП Калотина. Въпреки това в нейното землище има села, които са доста отдалечени от всякакви мишени и могат да осигурят защита. Граничните с община Годеч села в община Своге също са добра опция.

Девин (област Смолян)

Планинският терен на община Девин, заедно с наличието на природни ресурси като минерални води, я прави подходящо място за евентуално убежище при криза.

Чепеларе (област Смолян)

Община Чепеларе предлага редица предимства, като планинския терен и отдалечеността от големи стратегически обекти. Това я направи сравнително безопасна в контекста на хипотетичен конфликт или ядрена война.

Троян (област Ловеч)

Малък град в Стара планина, който е извън основните стратегически зони. Планинският район предлага естествена защита. Троян може да предложи по-добри възможности за дългосрочно оцеляване поради развитата си инфраструктура, но и по-висок риск поради по-централното си разположение.

Мадан (област Смолян)

Разположен дълбоко в Родопите, далеч от военни и индустриални зони. Планинският терен на общината осигурява известна степен на защита.

Запитан за областния град с най-висок шанс да не бъде засегнат от горещата фаза на една ядрена война, алгоритъмът сочи Смолян.

ChatGPT допълва, че този списък не е изчерпателен.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Строителството на първата турска атомна централа се забавя
Дата: 12/09, 06:00

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 12/09, 05:10

PINOMM – Софтуер за фактуриране
Дата: 12/09, 05:10

Английски и Немски език за деца и ученици от 5 години до 12-ти клас с Учебен център "Скоростно Учене" - Варна
Дата: 12/09, 05:00

Препатили сънародници отърваха болницата
Дата: 12/09, 05:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия