ОИК-Оряхово прекрати предсрочно пълномощията на кмет


Дата: 12/10, 21:55

Булфото

Общинската избирателна комисия – Оряхово (ОИК) прекрати предсрочно пълномощията на кмета на село Лесковец Антоанета Детелинова Цветкова, сочи решение, публикувано на сайта на комисията. В решението се посочва, че в едномесечния законов срок от полагане на клетвата като кмет, Цветкова не е предприела необходимите действия за закриване на фирмата и/или за прекратяване на търговската си дейност в качеството на едноличен търговец, каквото е изискването на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). За това, че кметът е вписан в Търговския регистър като едноличен търговец, ОИК-Оряхово е уведомена чрез сигнал от жител на село Лесковец, след който комисията е взела решение за започване на проверка, предаде БТА.

Според публикуваната в решението на комисията информация Антоанета Цветкова е подала възражение, в което е обяснила, че поради обективни обстоятелства, свързани с встъпването ѝ в длъжност и необходимостта  да се запознае с всички текущи задължения, е пропуснала да спази законовия срок за подаване на необходимите документи за заличаване.

Във възражението се посочва и че фирмата е с прекъсната дейност от 2015 г. и не е получавала доходи. Този довод не е приет от ОИК-Оряхово, тъй като фактът, че фирмата не е извършвала търговска дейност, няма правно значение. „Наличието на търговска регистрация и непредприемането на действия по прекратяването ѝ в срока по чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА е достатъчно основание, за да е изпълнен съставът на нарушението, тъй като до момента на заличаването му от регистъра търговецът формално - юридически, продължава да е такъв“, пише в решението за прекратяване на пълномощията на кмета. То може да бъде оспорвано пред Административен съд – Враца.

Това е втори подобен случай в област Враца след последните местни избори. През септември ОИК-Мездра прекрати за втори път предсрочно правомощията на кмета на с.Крета, тъй като в едномесечния срок от полагане на клетвата след извънредни местни избори отново не бе изпълнил задълженията си по чл. 41 ал. 3 от ЗМСМА и не бе предприел никакви действия за прекратяване на дейността си като търговец и управител на търговски дружества.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



13 октомври 1990 г. - Джордж Буш награждава Джон Атанасов с националния медал за технологии и иновации
Дата: 13/10, 00:13

Роналдо с пореден гол за Португалия
Дата: 12/10, 23:56

Почетоха Кирил Маричков със светлинно шоу
Дата: 12/10, 23:54

Обрат с падането на Кирил Маричков, не се е спънал в нищо
Дата: 12/10, 23:40

Ники напусна първи къщата на Биг Брадър
Дата: 12/10, 23:36

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия