"Билла" отговори светкавично за удара с яйцата


Дата: 02/07, 20:23

Пиксабей

Комисията за защита на конкуренцията проверява "Билла България" за нелоялна практика при търговията с яйца. Заради скока в цените на храните през 2023 г. са проверени договори с доставчици на всички вериги за ноември 2021 - януари 2023 г. В тези на "Билла" комисията установила ограничения, които не позволяват на доставчиците да работят с други, в противен случай са предвидени неустойки.

От "Билла" обявиха, че не са уведомени за производството. "Уверяваме ви, че всички договори, общи условия и каквито и да е други документи, уреждащи отношенията на компанията с нейните доставчици и партньори, напълно съответстват на българското законодателство", пише компанията в позиция до медиите.

Подчертава се, че през последните близо 25 години от стъпването на веригата в България са установени ползотворни взаимоотношения със стотици български доставчици, с огромен процент от които работят и до днес, пише Лупа.


Производството на регулатора е започнало на база предварително проучване във връзка с нарастващите цени на дребно (към крайните потребители) на хранителните продукти в магазинната мрежа в началото на 2023 г. и конкретно в големите търговски вериги, чийто дял на пазара на хранителни продукти е значителен, предаде economic.bg.

Комисията казва, че в медийните публикации, които отразяват това, като причина за увеличението на цените се сочат високите надценки и условията, налагани на доставчиците/производителите от страна на търговските вериги. Затова регулаторът предварително е изискал от производители и доставчици на една от основните групи хранителни продукти – яйца, както и от техни сдружения, информация относно механизма и критериите, по които се сключват договори за доставка на стоки/спогодби за рамкови условия с търговски вериги.

Изискана е и информация относно начина на определяне на доставните цени (цени на едро) в процеса на сключване на договорите с търговските вериги, включително и с „Билла България“. Представени са и действащите в периода ноември 2021 г. до началото на 2023 г. общи търговски условия на големите търговски вериги.

КЗК прави анализ на събраната информация, касаеща дейността на „Билла“, свързана със сключване на договори и споразумения за рамкови условия с доставчиците/производителите на яйца и установява, че в някои от тях се съдържат клаузи, които може да попадат в обхвата на забраните по глава Седма „б“ от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

Пример за такива са ограничаването на доставчика по договора да предлага продуктите си на трети лица и заплащане на неустойки в случай на нарушение на това ограничение, поемане за сметка на доставчика на всички разходи за всякакви обезщетения, които купувачът заплаща при рекламация от клиенти и др.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Панел за алергии и TORCH тестове за бременни в новите профилактични кампании на „ЛИНА”
Дата: 05/07, 00:30

Виктория Томова приключи и на двойки на "Уимбълдън"
Дата: 05/07, 00:10

Джокович даде сет, но се класира за третия кръг на Уимбълдън
Дата: 04/07, 23:55

Лука Дончич прати Словения на полуфинал на олимпийската квалификация в Пирея
Дата: 04/07, 23:39

Любен Дилов: Подигравате се на Борисов, който е най-дълго управлявалият демократично избиран премиер в историята на България
Дата: 04/07, 23:233 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия