Големи промени за влизането в Шенген


Дата: 21/08, 11:17

Пиксабей

ЕС планира да пусне нова автоматизирана система за влизане и излизане (EES) по външните граници на Шенгенското пространство на 10 ноември. Нововъведението има за цел да замени ръчното подпечатване на паспортите на граждани на трети страни и да засили сигурността на границите на блока, пише Euronews, цитирано от Фокус.

EES е проектиран да събира и съхранява цифрово лични данни на пътници от страни извън ЕС, независимо дали им е необходима виза за влизане в Шенгенското пространство.

При преминаване на границата пътниците ще използват павилиони за самообслужване, за да сканират своите паспорти или други документи за пътуване. Системата ще записва името, биометричните данни, както и датата и мястото на влизане и излизане.

Сканирането на лицето и пръстовите отпечатъци ще се вземат на всеки три години и ще важат за многократни пътувания през този период. Новата система не се прилага за притежателите на разрешения за пребиваване в ЕС и притежателите на дългосрочни визи.

Системата EES ще работи във всички страни от ЕС с изключение на Кипър и Ирландия, където ще остане традиционната процедура за подпечатване. Системата ще се прилага и в четири шенгенски страни извън ЕС: Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Основната цел на прилагането на ЕЕС е да се засили граничната сигурност и да се разкрият ефективно случаите на превишаване на разрешения период на престой в Шенгенското пространство, който е 90 дни в рамките на 180-дневен период.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



В Москва глобиха руски уебсайт със 110 хиляди долара за "ЛГБТ пропаганда"
Дата: 12/09, 14:59

Тежка катастрофа с ТИР отне човешки живот
Дата: 12/09, 14:57

Жената на Васко Гюров: Страхувам се за живота си
Дата: 12/09, 14:55

Румънец почина от западнонилска треска
Дата: 12/09, 14:52

На Мариана Попова й писна: Дълго мълчах
Дата: 12/09, 14:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия