75 пожара в сухи треви във Варна и областта от април


Дата: 25/06, 11:17

Снимка: Петел

От април във Варна и областта са възникнали 75 пожара в сухи треви, а по три са в гори и посеви, съобщи главен инспектор Антон Ангелов от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна, информира "Радио Варна". 

По-честите причини са небрежност при боравене с открит огън, технически неизправности и изхвърлени незагасени цигари, допълни Ангелов. 

Наказанията започват от 200 лева, а проверки се извършват непрекъснато, каза още той. 

Всички трябва да са изключително наблюдателни и внимателни, за да не възникват пожари, каза още гл. инсп. Антон Ангелов. Във всеки един от туристическите обекти по курортите трябва да са поставени необходимият брой пожарогасители, те трябва да са изправни и в срок за годност, припомни той. 

Ако се намираме в непосредствена близост до пожар, след като се обадим на 112, трябва да се ориентираме по най-бързия начин откъде идва огънят, съветва специалистът. "Продуктите на горене се движат по посоката на вятъра, затова трябва да се движите срещу вятъра или настрани. Трябва да имате предвид, че когато теренът е наклонен, скоростта на горене става много по-висока", допълни главен инспектор Антон Ангелов. С него разговаря Мартин Николов:

Във връзка с настъпване на восъчна зрялост и с повишаването на температурите се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на пожари в природата, предупреждават от Областната дирекция на МВР във Варна. 

Правилата и нормите за пожарната безопасност при извършване на дейности в земеделските земи са регламентирани в Наредба за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделски земи.

В жътвената кампания трябва да се използва изправна земеделска техника, оборудвана със средства за първоначално гасене на пожари.
Стриктно трябва да спазва забраната за паленето на стърнища, растителни остатъци и използването на открити огнеизточници в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици).
Не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра до тях, от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.
При започване на жътвата, житните култури се парцелират на площи за еднодневна работа с противопожарни ивици, широки не по-малко от 6 м, изпълнени чрез ожънване, отстраняване на сламата и изораване. Противопожарните ивици се предвиждат и за отделяне на площите, засети с житни култури, от:
·горски насаждения, сметища, пчелини, гробищни паркове и др.;

·автомобилни пътища от републиканската и общинската пътна мрежа;

·от огради на газоразпределителни и катодни станции, кранови възли и съоръжения на магистралните газопроводи, петролопроводи, газостанции, бензиностанции и други обекти;

·стълбове, мачтови трафопостове и др. на въздушните електропроводи
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ройтерс: Колебливото представяне на Байдън в дебатите кара съюзниците на САЩ да се подготвят за завръщане на Тръмп
Дата: 29/06, 01:47

40 лева за преглед на морето
Дата: 29/06, 01:23

Здравословно хранене
Дата: 29/06, 01:00

АПИ изплати на превозвачите 50 млн. лв. държавна помощ
Дата: 29/06, 00:49

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор
Дата: 29/06, 00:191 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия